Закон і Бізнес


Охоронець на дроті

У ФРН допоможуть тим, кому страшно повертатися додому


№10 (1464) 14.03—20.03.2020
Віктор ВАЙЦ, DW
3457

У Німеччині працює служба, співробітники якої супроводжують клієнтів до дверей їхніх будинків. Правда, не особисто, а віртуально — перебуваючи з ними постійно на зв’язку.


Сама ідея Heimwegtelefon прийшла зі Швеції. Там приблизно таку ж послугу людям, що повертаються пізно ввечері або вночі додому, пропонують співробітники поліції. Принцип досить простий: той, хто боїться ходити темними вулицями, може подзвонити по спеціальному номеру і залишатися на зв’язку зі співробітником кол-центру до самого під’їзду будинку або дверей квартири.

Теми для розмови можуть бути абсолютно різними, але із самого початку необхідного повідомити свій маршрут і місце призначення. Використовуючи карти Google, вони віртуально рухатимуться разом з вами, кожного разу уточнюючи, де ви перебуваєте в цей момент. Жодні мобільні застосунки з визначення місцезнаходження людей не використовуються. Це забороняє закон про захист персональних даних.

Якщо раптом з клієнтом по дорозі щось трапиться, то співробітник служби зможе повідомити поліції, де перебувала людина, коли обірвався зв’язок. Ідея такого сервісу полягає в тому, щоб віднадити людей, які могли б завдати шкоди клієнтові насильницькими діями. Помітивши, що людина розмовляє по телефону, зловмисники найчастіше не наважуються напасти.

Сама послуга безкоштовна, оплачується лише телефонний зв’язок.