Закон і Бізнес


КС заборонив ДП ВРП оцінювати рішення суддів


12.03.2020 21:12
11753

Дисциплінарне провадження не повинне передбачати жодних оцінок судових рішень. Адже такі рішення підлягають апеляційному перегляду.


Таке доволі несподіване твердження містить рішення Конституційного Суду від 11.03.2020 №4-р/2020, яким були скасовані деякі положення судової реформи 2019 року та повернуті замість них норми часів Порошенка.  

З огляду на категоричність зазначеного формулювання, цю позицію тепер можуть спробувати використати судді, щодо яких дисциплінарна палата ВРП візьметься допитуватися щодо обґрунтованості їхніх рішень чи дотримання процесуальних вимог. Жодних так жодних!

Тобто дисциплінарним палатам Ради доведеться відмовитися від аналізу дотримання процесуальних норм, що дотепер раз у раз ставало підставою для винесення дисциплінарних стягнень аж до звільнення. Особливо, якщо згадати суддів, яких ВРЮ/ВРП звільнила за рішення, винесені зимою 2014 року щодо протестувальників.

З іншого боку, факт скасування рішення апеляційною інстанцію також не може використовуватися як доказ вчинення дисциплінарного проступку. Адже це суперечитиме європейським гарантіям незалежності суддів.

Тож робота ВРП тепер зведеться хіба що до прискипливого погляду на зовнішній вигляд судді чи спілкування у соцмережах. А всі скарги, які надходитимуть на суддів, можна відправляти назад із посиланням на рішення КС.

Закон і Бізнес