Закон і Бізнес


Збір зі злочинців


№10 (1464) 14.03—20.03.2020
5064

Навіть якщо потерпілий дочекається вироку та задоволення цивільного позову до кривдника, це аж ніяк не гарантує отримання адекватної компенсації. Адже стягнення збитків може розтягнутися на роки.


Тому в Уряді розробили проект закону «Про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень» (№3149). Він передбачає, що держава бере на себе виплати жертвам насильницьких злочинів, включаючи членів сім’ї. Щоправда, йдеться не про всі кримінальні правопорушення, а лише ті, що посягають на життя та здоров’я фізичної особи, а також статеву свободу.

Під шкодою, що компенсуватиме спеціальний фонд, розуміється втрачений заробіток, а також витрати на медичні послуги та поховання. Мінімальна виплата становитиме 40% прожиткового мінімуму, тобто 840 грн.

Водночас, з усіх правопорушників Уряд пропонує стягувати збір, яким і наповнювати новий фонд, що підпорядковуватиметься Мін’юсту. Він становитиме від 0,2 до 0,6 п.м. (від 420 до 1261 грн.) з кожної особи, яка згадуватиметься в обвинувальному вироку не залежно від того, чи завдала вона шкоду чиємусь здоров’ю.

Причому фонд матиме право подавати цивільні позови щодо стягнення із засуджених виплат потерпілим у повному обсязі. Тобто по факту збір витрачатимуть суто на утримання самого фонду.