Закон і Бізнес


Уявна погроза


№10 (1464) 14.03—20.03.2020
5902

Жителя Воронежа оштрафували за погрози вбивством судді в соціальних мережах. Хоч обвинувачений називав свої коментарі «гіпотетичними», суд оцінив їх як цілком реальні.


Чоловіка визнали винним у злочині, відповідальність за який передбачено в ч.1 ст.296 кримінального кодексу РФ («Погроза вбивством стосовно судді»), і призначили йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 270 тис. руб. (близько 100 тис. грн.), пише Бі-Бі-Сі.

Справу завели після того, як коментарі в «Інстаграмі» побачила прес-служба Московського міського суду. Вони стосувалися судді, який ухвалив вирок стосовно активіста. Той дістав 4 роки колонії за кілька одиночних пікетів (пізніше — справу було відправлено на перегляд).

Житель Воронежа визнав вирок несправедливим і, за його словами, «спроектував абстрактну ситуацію, яка може статися з будь-якою людиною». Згідно з версією обвинувачення чоловік виклав у соціальній мережі фотографію судді й додав коментар: «Я закликаю виходити на мітинги, хай мене посадять». І додав, що готовий вийти та вбити «цього суддю».

Чоловіка відправили на проходження психіатричної експертизи, яка визнала його осудним.