Закон і Бізнес


Катайся, хто хоче!

У Люксембурзі громадський транспорт став безкоштовним, щоб уникнути заторів


Цей історичний день відзначили концертами на 4-х вокзалах герцогства та іншими культурними заходами.

№9 (1463) 07.03—13.03.2020
4204

Люксембург став першою країною у світі, де за громадський транспорт не потрібно платити ні жителям герцогства, ні його гостям. Причому безкоштовним проїзд став не тільки в автобусах і трамваях, але і потягах.


Такий щедрий жест влада Люксембургу вирішила зробити на тлі гострої проблеми заторів на дорогах. До цього тут вже діяв безкоштовний проїзд, але тільки для дітей і студентів.

У самій столиці проживають 110 тис. осіб, населення герцогства становить 614 тис. жителів. Проте щодня на роботу до Люксембургу приїжджають кілька сотень тисяч осіб із сусідніх країн — Бельгії, Німеччини і Франції. У результаті рух на дорогах, передусім столиці, надовго зупиняється.

Як пояснює агентство AFP, цей «важливий соціальний захід» торкнеться майже 40% домогосподарств. Вартість проекту сягає €41 млн на рік, які планується відшкодувати завдяки податковим зборам. У зв’язку із цим критики заявляють, що «проект «Безкоштовний транспорт» зовсім не означає, що ніхто не платить».

Люксембург нині є єдиною країною з безкоштовним громадським транспортом. У столиці Естонії Таллінні плата за проїзд у громадському транспорті була скасована в 2013 році, але цей захід поширюється тільки на місцевих жителів. Французький Дюнкерк з населенням 200 тис. осіб також увів безкоштовний проїзд на автобусах і трамваях у 2018 році.