Закон і Бізнес


Надто суворий закон


№9 (1463) 07.03—13.03.2020
5932

Контрабанда — один із дуже прибуткових видів бізнесу й одна з найбільших загроз для державного бюджету. Проте на митниці ловлять здебільшого дрібну рибку, а санкції застосовують значні.


Другий сенат Конституційного Суду почав розбиратися зі скаргою одного з «контрабандистів», який нарікає на надмірну суворість ст.485 Митного кодексу. Адже покарання зі цією статтею — 300% несплаченої суми. Хоча серед порушень, що тягнуть на такий штраф, наприклад, заявлення в митній декларації неправдивих відомостей або нездійснення митних платежів у встановлений строк чи інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від митних платежів.

На думку громадянина, відсутність «вилки» в санкції унеможливлює застосування норми «з урахуванням принципу індивідуалізації юридичної відповідальності правопорушника». Крім того, скаржник нарікає, що «нічим не обмежений розмір штрафу перетворюється з міри відповідальності на інструмент позбавлення особи власності, надмірного обмеження права на достатній життєвий рівень».

Утім, невідомо, що із цим може вдіяти КС. Адже диспозитивність санкції, навпаки, породжуватиме корупцію: або на митниці, або в судах. Якщо погодитися з логікою автора скарги, то так само потрібно робити «вилку» для штрафу, наприклад за безплатний проїзд — залежно від кількості зупинок на шляху транспортного засобу.