Закон і Бізнес


Край «комунальним війнам»

Головою ОСББ має стати людина компетентна, головною метою якої буде впорядкування житлового фонду


Створювати ОСББ чи сподіватися на управителя, якого призначить місто?

№8 (1462) 29.02—06.03.2020
ДАРІЯ БІЛОВАР, керівник секретаріату АЗПП
113676

Домовлятись із мешканцями свого будинку, як жити далі, треба вже зараз. Це порада для тих, хто живе в багатоквартирному будинку і досі скаржиться на ЖЕК. Адже до 1 травня 2020 року всі власники квартир мають визначитися із формою управління. Не визначатися взагалі — найгірший варіант, бо це зроблять за вас і, найімовірніше, не в найліпший спосіб. Про позитивний досвід створення об’єднання співвласників розповідає в проекті «#ПОГЛЯД Фазекоша» лідер руху створення ОСББ в Закарпатській області Ігор КАПІТАН.


«На початку діяльності ОСББ витрати на утримання будинку можуть бути досить великими»

— Ігорю Івановичу, після 1 травня 2020 року в багатоповерхівках, де немає ОСББ, керуючих будинком будуть призначати місцеві органи. Які зміни чекатимуть на жителів Мукачева і,власне, всіх українців?

— Про ОСББ зараз говорять усі. Справді, з 1 травня набере чинності закон, який передбачає, що всі будинки повинні мати ту чи іншу форму управління. Загалом існує три варіанти подальшого розвитку подій: споживачі можуть обрати самостійне управління будинком, створити ОСББ або ж укласти угоду із компанією-управителем. Всі три форми управління не погані. Але, як на мене, краще — ОСББ. Можливо, тому, що займаюся цим питанням 5 років і воно мені найближче.

Що ж до змін, то законом запроваджується нова класифікація житлово-комунальних послуг та різні моделі договірних відносин,змінюються підходи до формування тарифів, запроваджується відповідальність за неналежне виконання договору. Послуги тепер поділяються на житлові (управління багатоквартирним будинком) та комунальні (постачання газу, електрики, водопостачання, водовідведення, централізоване теплопостачання, вивезення сміття). Послуги з утримання будинку та прибудинкової території більше немає.

Послуга з управління багатоквартирним будинком надається тільки тим управителем, який отримав відповідний сертифікат.

Додам також, що, за новим законом, вводиться пеня за прострочення житлово-комунальних платежів у розмірі до 0,01% суми боргу. Кожен будинок або споживач зобов’язаний буде укласти договори на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг. А старі договори необхідно буде переукласти.

Які є негативні моменти під час створення ОСББ?

— Серед «мінусів» хотів би виділити й те, що на початку діяльності ОСББ витрати на утримання будинку можуть бути досить великими. Крім «індивідуальних» витрат (пов’язаних із власною квартирою), кожний власник повинен покрити витрати, пов’язані зі «спільною власністю».

Тож тут насамперед хочу звернутися до жителів багатоповерхівок: думайте, кого ви обираєте керівником. Вам із ним працювати, ви на нього фактично перекладаєте свою відповідальність. Від керівника залежить ваш добробут, благоустрій, краса у будинку. Тому тут необхідно все зважити та вивчити.

— А як щодо того, що треба створювати ради голів ОСББ?

— Питання щодо створення асоціації вивчалося — її важливо створити. Я, до речі, є головою асоціації ОСББ м.Мукачева. Асоціація ОСББ — це юридична особа, створена для представлення спільних інтересів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Якщо говорити по-простому, то така асоціація — це об’єднання кількох ОСББ в одну юридичну особу для представлення спільних інтересів.

От, наприклад, я як голова асоціації ОСББ домовився з головою Асоціації захисту прав правників щодо співпраці. Хочемо, щоб у нашій асоціації був юрист, який вивчав би сферу ОСББ та відстоював інтереси кожного з голів асоціації.

«Співвласники більш ефективно управляють будинком, бо витрачають власні кошти на власний комфорт»

— В ЗМІ давно пишуть, що влада, підштовхуючи людей до створення ОСББ, зовсім не бажає добра громадянам. Навпаки, хоче зменшити витрати місцевих бюджетів на підтримку ЖКГ.

— Звичайно, можна сказати, що влада хоче позбутися проблем із житловим фондом. Але в нас доти, доки люди не почнуть розуміти, що вони є власники і несуть відповідальність не лише за свою квартиру, але й за цілий будинок, важко буде щось змінити.

А як люди можуть прийняти якесь рішення або почати розуміти свою відповідальність, коли ті будинки на балансі міської ради?! Тому в мешканців складається таке враження: раз воно є у вас, то, будьте ласкаві, за нього відповідайте... за той дах, за ті підвали, за всі ті комунікації...

Але це неправильно, бо приватний сектор не претендує, щоб йому хтось ремонтував дах чи траву косив на подвір’ї.

Ось тому цим законом передбачено, що всі будинки мають перейти на утримання співвласників багатоквартирних будинків. Вони мають відповідати за свій будинок.

З приводу того, що «влада не буде допомагати», скажу чесно: влада не може не допомагати з однієї простої причини: вона бачить, що будинки у занедбаному стані, тому не може так просто здихатися цих багатоповерхівок.

До речі, у Мукачеві, наскільки я можу оцінювати, — найкращі програми щодо співпраці міської ради і утримувачів багатоквартирних будинків.

— Як оприлюднюється інформація?

— Якщо є питання щодо фінансів, то обов’язково проводяться збори, адже я як керівник не можу одноосібно приймати рішення. Я повинен зібрати загальні збори, обговорювати всі нагальні питання. Я кажу, що ми хочемо зробити за ті чи інші кошти, наприклад кредитні.

На цих зборах співвласники будинку самостійно формують свій бюджет, штатний розпис, визначають внески на утримання будинку, обирають постачальників послуг з вивезення сміття, прибирання двору тощо. А отже, безпосередньо контролюють якість усіх послуг та їхню вартість. Велике значення тут має і відповідальність мешканців, яка значно зростає, — адже тепер немає на кого скаржитися, крім себе. А зацікавлені співвласники більш ефективно управляють будинком, бо витрачають власні кошти на власний комфорт.

— Панує думка, що голови ОСББ дуже корумповані та мають великий прибуток від платіжок.

— Я бачу, кого обирають головами ОСББ. Поки що говоримо про маленькі міста. Обирають чи колишню вчительку, чи колишнього директора якогось заводу чи просто якогось шанованого пенсіонера. То вони ніколи і не знали, що таке корупція і як красти.

Повторю: головою має стати людина компетентна, з вищою освітою, головною метою якої буде впорядкування власного житлового фонду. Зарплата має відповідати закону, адже голова витрачатиме свій вільний час на спільне благо. Зарплату встановлюють акціонери — мешканці будинку. Яка це буде сума — вирішувати їм, головне, щоб це було зафіксовано в протоколі і всіх влаштовувало.

Тож створювати ОСББ чи сподіватися на управителя, якого призначить місто, — мешканці багатоповерхівок скоро вирішуватимуть самі і відповідатимуть за свій вибір.