Закон і Бізнес


АПУ звернулася до НКРЕКП щодо розрахунків за «зеленим» тарифом


05.03.2020 12:47
3753

Правники звернулися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо необхідності своєчасного затвердження розміру вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії відновлюваних джерел енергії та зазначення граничного терміну розрахунків з переможцями аукціонів за відпущену електроенергію.


Про це йдеться у відкритому зверненні Комітету АПУ з питань енергетики, нафти та газу до Голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, передає «ЗіБ».

Детально проаналізувавши Постанову №641 від 26.04.2019 вони, підкреслили, що норми законодавства не містять остаточної дати для затвердження Регулятором розміру вартості послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Це, у свою чергу, призводить до затримок остаточного розрахунку з виробниками відновлюваних джерел енергії  (ВДЕ).

Відтак, на думку Комітету АПУ, для виконання вимог ЗУ «Про альтернативні джерела енергії», потрібно зазначити граничний термін для розрахунків з переможцями аукціонів за відпущену електроенергію, який повинен здійснюватися не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом.

Вони також звернули увагу на те, що будь-які затримки у виплатах матимуть негативний вплив на інвестиційний клімат України, відносини з державами та партнерами, які оцінюють діяльність владних структур в Україні. Крім того, вони призводять і до порушень строків виплат за кредитними договорами, які укладені з метою фінансування їхніх проєктів. Це, у свою чергу, викликає недовіру фінансових установ, які уклали відповідні кредитні договори, до сектору ВДЕ та енергетики в цілому, що ускладнює подальше фінансування енергетичних проєктів, а також підвищує вартість такого фінансування.

Відтак, Комітет просить внести зміни до Постанови та привести Порядок купівлі гарантованим покупцем електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, та Типовий договір з переможцем аукціону у відповідність до ЗУ «Про альтернативні джерела енергії».