Закон і Бізнес


Гроші для інкогніто


№9 (1463) 07.03—13.03.2020
3577

Законодавець спокусив борців із корупцією 10-відсотковою винагородою та збереженням конфіденційності. Але не продумав, як вони отримають гроші, якщо їхні прізвища та дані будуть засекречені.


Група нардепів із різних парламентських фракцій запропонувала виправити цю прогалину, зареєструвавши проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо питання про виплату винагороди викривачу)» (№3127).

Як зазначають автори, Державна казначейська служба не матиме змоги переказати винагороду викривачеві, який скористається перевагами анонімності. Адже вирок суду, в якому планується встановити розмір виплати, міститиме псевдонім та іншу змінену інформацію.

Тому пропонується визначати винагороду в ухвалі, яка буде виноситися одночасно з вироком. Цей акт міститиме реальні дані про особу викривача. Але такі ухвали не будуть долучатися до матеріалів справи, а зберігатимуться окремо в суді.

Напевне, було б доцільно також уточнити механізм оскарження таких ухвал, якщо викривачеві-інкогніто заплатять менше, ніж він розраховував.