Закон і Бізнес


На ім’я Дівчинка


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
3313

Ісландський суд дозволив місцевій 15-річній дівчині мати ім’я Блаєр, яке їй при народженні дала матір. Раніше влада забороняла дівчині використовувати це ім’я, оскільки воно не значиться в офіційному реєстрі імен, тобто є незаконним.


Про історію Блаєр (з ісландської мови це слово перекладається як «легкий бриз») преса розповіла на початку 2013 р., повідомляє Sky News.

Тоді Блаєр і її мати Бьорк Ейдсдоттір звернулися до суду з вимогою дозволити дівчинці користуватися своїм ім’ям, яке, за її ж словами, їй дуже подобається і не створює жодних незручностей.

У всіх офіційних документах все своє життя Блаєр значилася просто як Дівчинка, що спричиняло труднощі при оформленні різноманітних паперів. При цьому сам реєстр якраз і створений для того, щоб захистити дітей від незручних ситуацій і небажаних наслідків, які мають дивні імена.

Блаєр виступаючи на суді, заявила, що не відчуває жодних незручностей, через своє ім’я і була б рада, щоб влада дозволила користуватися ним на законних підставах. У результаті суд став на сторону дівчини. Чи влада оскаржуватиме це рішення в суді вищої інстанції, поки що не повідомляється.

Реєстр налічує 1712 чоловічих і 1853 жіночих імен. Імена на букву С, яка відсутня в місцевому ісландському алфавіті, заборонені. Якщо дітей хочуть назвати іменами, яких немає в цьому списку, батьки повинні погоджувати це із спеціальним комітетом. До речі, він не дав дозвволу на реєстрацію імені Блаєр.

Як аргумент на користь імені Блаєр мати дівчини наводила той факт, що так звали героїню книги Нобелівського лауреата Халлдора Кільяна Лакснесса.