Закон і Бізнес


За перше придбане житло можна повернути частину його вартості — юрист


02.03.2020 18:19
218637

Якщо ви вперше придбали житло, то ви маєте право повернути суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а саме 1% від вартості такого житла.


Детальне роз’яснення ключових юридичних тонкощів купівлі житла дав головний спеціаліст Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Бондар, передає «ЗіБ» з посиланням на «День за днем».

Згідно чинного законодавства договори про купівлю нерухомості, зокрема житла, підлягають нотаріальному посвідченню. В свою чергу таке посвідчення, відповідно до пункту 15-3 постанови Кабінету міністрів України № 1740 від 3 листопада 1998 року, здійснюється за наявності квитанції про сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, який становить 1 % від вартості нерухомого майна.

Проте пунктом 9 частини 1 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що громадяни, які придбали житло вперше, при укладенні договору купівлі-продажу цього житла не повинні сплачувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Тобто фактично склалася ситуація, коли дві норми законодавства суперечать одна одній.

Одна з них зазначає, що не потрібно сплачувати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а інша вказує на те, що якщо Ви його не сплатите, то нотаріус не зареєструє договору купівлі-продажу, що й трапляється на практиці у всіх без винятку випадках. Тому, кожен покупець свого першого житла змушений сплачувати вищезазначений збір.

Однак, все ж існує можливість повернути сплачену суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, яка реалізується у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України. Для цього потрібно звернутися до адміністративного суду з позовною заявою, в якій необхідно просити зобов’язати Головне управління Пенсійного фонду України у відповідній області сформувати та подати до Управління Державної казначейської служби України подання про повернення з державного бюджету помилково сплаченого Вами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Зазначимо, що в Україні, зокрема, сформувалася позитивна для покупців житла практика вирішення таких спорів.

Закон і Бізнес