Закон і Бізнес


Гвалтівникам не жити!


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2897

Президент Індії схвалив введення страти як максимальне покарання за сексуальне насильство. Протягом шести тижнів це рішення глави держави повинен схвалити парламент, після чого воно негайно набуде чинності.


Згідно із запропонованими змінами, гвалтівникам загрожує покарання від 7 років тюрми до страти. При цьому, як пише The Wall Street Journal, в кримінальному кодексі залишиться виняток: вища міра покарання не поширюватиметься на згвалтування, скоєні всередині подружжя.

Прискорена процедура ухвалення закону нетипова для Індії, парламент якої зазвичай розглядає проекти понад рік. Посилити законодавство довелося після резонансного вбивства 23-річної дівчини наприкінці 2012 року: вона була згвалтована шістьма чоловіками в салоні автобуса й згодом померла від отриманих травм.

Смерть студентки викликала в Делі хвилю демонстрацій, учасники яких вимагали стратити винуватих. Але чинний закон не дозволяв цього зробити, оскільки максимальна міра покарання, передбачена за такий злочин, — довічне ув’язнення.