Закон і Бізнес


Ні синього, ні зеленого


№8 (1462) 29.02—06.03.2020
5699

Європейське хімічне агентство (ECHA) запропонувало вилучити з обігу певні речовини, які, можливо, небезпечні для здоров’я. До списку потрапили і пігменти Blue 15 і Green 7, які містяться в переважній більшості татуювальних чорнил.


У ECHA відзначають, що правила ЄС вже забороняють використовувати ці пігменти при виготовленні косметичних засобів. А те, що не слід наносити на шкіру, відповідно, не повинне опинитися і під шкірою, вважають в агентстві.

Існує припущення, що чорнила для тату містять канцерогенні речовини. Проте насправді про довгострокову дію кольорових частинок на організм відомо мало. Навіть у ECHA визнають: хоча ці хімічні речовини за певних умов можуть завдати шкоди здоров’ю, наслідки їхнього застосування майже не вивчені.

У квітні країни — члени ЄС мають намір обговорити ініціативу ECHA. Якщо вона буде схвалена, то настане перехідний період, протягом якого речовини можна буде використовувати, а хіміки постараються знайти їм заміну.

У свою чергу експерти не бачать сенсу встановлювати перехідний період. Адже якщо пігменти дійсно такі шкідливі і можуть викликати онкозахворювання, то навіщо дозволяти їх використовувати ще якийсь час?