Закон і Бізнес


Більше 5 — можна


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2707

Влада М’янми зняла заборону на проведення масових заходів, яка діяв в країні впродовж останніх 25 років, оскільки вона порушувала основні права людини. Серед останніх — свобода слова.


Як повідомляє офіційна державна газета Myanma Ahlin, протягом останніх кількох років жителі країни неодноразово висловлювали протест проти заборони на проведення заходів, у яких бере участь більш ніж п’ять людей. Так, в грудні 2012 р. ченці-буддисти провели серію мітингів, вимагаючи дозволити масові збори.

Відповідний закон діяв в М’янмі з 1988-го, коли до влади прийшла хунта. Проте в 2010 р. після того, як її змінив новий уряд, були зроблені деякі послаблення.

Крім того, в М’янмі з 2011-го, коли країну очолив президент Тейн Сейн, почалися активні реформи в багатьох галузях. Так, він випустив з в’язниць політичних в’язнів, зокрема працівників ЗМІ, і відмінив цензуру. Зокрема, Тейн Сейн звільнив лідера опозиції, лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Джі, яка провела під арештом 15 років.

У лютому 2012 р. у відповідь на реформи в країні влада США зняла частину введених раніше проти військової хунти санкцій. Вони стосувалися, зокрема, співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, включаючи МВФ, Всесвітній банк і Азіатський банк розвитку. А в листопаді 2012 р. США оголосили про своє рішення виплатити М’янмі $170 млн. Ця сума повинна бути спрямована проекти, пов’язані з розвитком громадянського суспільства й демократичних інститутів.