Закон і Бізнес


Урна скаже «Спасибі!»

У Берліні «розумними» стали вже сміттєві баки


№8 (1462) 29.02—06.03.2020
3412

Влада столиці Німеччини експериментує зі сміттєвими баками нового покоління. Вони вміщають втричі більше відходів, передають дані про свою завантаженість і говорять перехожим «спасибі».


Працює такий бак від сонячних батарей, а сміття в нього вміщається значно більше, ніж у стандартну урну завдяки встановленому усередині пресу, що стискає побутові відходи, пише DW.

У самому центрі Берліна встановлено півтора десятки таких машин. Усередині контейнера стоїть стандартне відро для сміття місткістю 120 л. Але завдяки пресу об’єм сміття зменшується вп’ятеро.

У багатолюдних громадських місцях — де багато туристів — стандартні урни швидко переповнюються, і нерідко їх доводиться спустошувати тричі на день. А нові контейнери можна розвантажувати раз на день, а то й раз на два дні. Всього на території Берліна встановлено близько 24000 стандартних сміттєвих баків.

Датчики усередині контейнера стежать за його завантаженням. Щойно контейнер заповнюється на 2/3, на панелі спалахує жовте світло, а коли відро для сміття заповнене на 90%, спалахує червоний, і контейнер подає сигнал у диспетчерську.

На вимогу поліції сміттєві контейнери можуть бути заблоковані. Наприклад, на час проведення великих масових заходів і державних візитів. Служби безпеки хочуть бути упевнені, що в сміттєвих баках не можна розмістити вибухові пристрої.

Експеримент розрахований на один рік. За цей час планують протестувати контейнери в різні пори року і зрозуміти, як часто вони використовуються і як добре працюють за різної температури й різних погодних умов. І як їх сприймає населення.

А на дисплеї яскраво-оранжевого контейнера можна запрограмувати від простого «спасибі» до привітання зі святами.