Закон і Бізнес


Дивіденди для держави


№8 (1462) 29.02—06.03.2020
3531

Якщо у власності держави є певне майно або частка в статутному капіталі, логічно, що вони мають приносити дохід. Але чи не порушує це прав інших учасників господарського товариства, які розраховують на дивіденди?


Перший сенат Конституційного Суду розпочав слухання скарги АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Аванпост». Товариство просить перевірити на відповідність Конституції абз.8 ч.5 ст.11 закону «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 №185-V.

Ідеться про вимогу до господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави та які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплатити до бюджету частину чистого прибутку, причому не менше ніж 30%. А якщо цього не буде зроблено до 1 липня, на суму таких коштів нараховуватиметься пеня.

Автор скарги вважає, що ця норма позбавляє акціонерів (учасників) господарського товариства, відмінних від державних, належних їм корпоративних прав. Зокрема, права на вирішення питань про розподіл прибутку та його спрямування на виплату дивідендів, а також на отримання дивідендів іншими акціонерами.

Що саме в тому неконституційного — складно сказати. Адже інші акціонери лише повинні вчасно прийняти рішення про розподіл чистого прибутку й розрахуватися з державою пропорційно її частці. Або не ставати партнерами держави в такому ГТ. Тоді не буде підстав стверджувати про порушення права володіти, користуватися й розпоряджатися своєю власністю.

Наразі сенат КС перейшов до закритої частини пленарного засідання.