Закон і Бізнес


Додаток проти брехні


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2848

Американська газета The Washington Post створила прототип додатку Truth Teller, який призначений для перевірки достовірності фактів у публічних виступах і коментарях політиків.


Додаток Truth Teller (у перекладі з англійської — той, що говорить правду) створений на основі кількох технологій.

За задумом розробників, програма зможе перетворювати аудіоряд виступу в текст у реальному часі, зіставляти цей текст з базою фактів і таким чином виявляти спроби дезінформації публіки у виступах політиків.

Розробка програми почалася минулого року, коли Washington Post отримала грант у розмірі $50 тис. від фонду Knight Foundation, повідомляє сайт Journalism.co.uk. Прототип додатку вже є в спеціальному розділі газети — користувачі можуть побачити відеозаписи виступів американських політиків, транскрипт їх промов, а також проглянути вкладку з результатами перевірки виступу на достовірність.

Повноцінну версію програми планується створити за 3 місяці. «Ключовим чинником успіху проекту є створення авторитетної бази даних. Наша мета — ідентифікувати неправдиву інформацію, а не плодити її», — відзначає продюсер електронного контенту Washington Post Корі Хайк.