Закон і Бізнес


Подбали про рівність


№8 (1462) 29.02—06.03.2020
4241

Одні члени Великої палати Верховного Суду за 2 роки роботи розбиралися із менш ніж десятком справ, а в інших лік іде на сотні. Причина такого нерівномірного навантаження — в умовній спеціалізації.


Група народних депутатів із фракції «Слуга народу» запропонувала усунути таку несправедливість, зареєструвавши проект «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України» (№3101).

Для забезпечення рівномірного навантаження пропонується розподіляти скарги між усіма суддями Великої палати без урахування спеціалізації. Це пояснюється тим, що всі судді ВП ВС мають брати участь у розгляді таких справ, а отже презюмується їхня компетентність у будь-якій юрисдикції. Та й зарплата у них є рівною, отже так само однаковим має бути і навантаження.

А в Касаційному адміністративному суді ці ж спори (пп.1 — 3 ч.1 ст.266 КАС) розглядати у складі колегії із 3-х, а не 5 суддів як зараз, і теж без огляду на спеціалізацію.

До речі, про професіоналізм нових нардепів свідчить той факт, що у пояснювальній записці вони змінили стать одному із суддів ВП ВС — Олександру Прокопенку, зазначивши, що «Прокопенко О.Б. була доповідачем у більш як 400 справах». І це було б так не сумно, якби всі 5 нардепів не входили до Комітету ВР з питань правової політики.