Закон і Бізнес


Чи потрібно декларувати повернути гроші, сплачені за навчання — роз’яснення НАЗК


24.02.2020 14:55
4868

Кошти, повернуті як податкова знижка за навчання дитини, не вважаються доходом.


На «гарячу лінію» Національного агентства з питань запобігання корупції минулого тижня надійшла велика кількість запитань, що стосуються доцільності внесення в розділ 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації суми коштів, повернутих з податку на доходи фізичних осіб за навчання дитини, передає «ЗіБ» з посиланням на НАЗК.

У відповідях на запитання Нацагентство зазначає, що податкова знижка, нарахована та виплачена відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, не вважається доходом для цілей декларування та не зазначається у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації.

Податкова знижка – це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з оплатою нею послуг навчання. Раніше до переліку витрат, на які поширюється податкова знижка, входила оплата послуг навчання виключно в закладах професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. З 2018 року податкову знижку можна отримати також на оплату навчання дитини в закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.

Закон і Бізнес