Закон і Бізнес


Про відкриття документів


№8 (1462) 29.02—06.03.2020
8723

Відсутність у матеріалах кримінального провадження медичних документів, на підставі яких сформовано висновок експерта, невідкриття цих документів стороні захисту не є істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону.


Такий висновок зробила об’єднана палата Касаційного кримінального суду, розглянувши справу №754/14281/17. У ній людину було засуджено за ч.1 ст.286 Кримінального кодексу («порушення правил безпеки дорожнього руху… особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження»).

У касаційній скарзі наголошувалося на істотному порушенні ст.290 Кримінального процесуального кодексу, оскільки стороні захисту не були відкриті медичні документи, на яких ґрунтується висновок судово-медичного експерта.

Як зазначено в постанові палати, істотним порушенням закону в цій ситуації було б невідкриття стороні захисту саме висновку експерта. Натомість свідома мовчазна відмова сторони захисту від реалізації права заявляти клопотання про надання доступу до документів, які досліджував експерт, автоматично не ставить під сумнів допустимість висновку останнього. Більше того, таке право може бути реалізовано під час судового розгляду, що не суперечить меті ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.