Закон і Бізнес


Чотири мінус три

Доки «резервісти» перебувають на лаві запасних, у райсудах один працює за всіх


№7 (1461) 22.02—28.02.2020
Віта ФРАНЧУК, прес-секретар Хмельницького апеляційного суду
210899
210899

Судова влада перебуває в умовах гострого кадрового дефіциту, судді перевантажені судовими справами, розгляд яких фактично не може бути забезпечений у розумні строки.Проведення конкурсу вирішило б проблему кадрового голоду. Та нині процедури добору та кваліфікаційного оцінювання суддів заблоковані.


Гострий дефіцит

За якістю розгляду справ у судах Хмельниччина утримує провідні позиції. Це відзначив голова Хмельницького апеляційного суду Сергій Болотін під час спільної наради суддів місцевих судів, яку присвятили підсумкам роботи у 2019 році.

Серед плюсів він називає збереження кадрового потенціалу всього корпусу працівників системи правосуддя області. А от серед мінусів — чимало порожніх суддівських крісел. «Плідний рік, але він, на жаль, не вирішив усіх проблем, що є в судовій системі. У першу чергу — кадровий голод. У подоланні цієї проблеми великі сподівання на 2020 рік. Але нам вдалося зберегти кадровий потенціал. І мова не лише про суддів, а й про працівників апарату, які становлять єдиний корпус працівників системи правосуддя», — зазначив С.Болотін.

У переліку судів, де не здійснюється правосуддя через відсутність служителів Феміди із повноваженнями, залишаються вісім установ із шести областей України. При цьому жодного законника немає у п’яти судах. У трьох — вони є, проте без повноважень.

Без сил і що є сили

Сьогодні судова влада України перебуває в умовах гострого кадрового дефіциту, коли судді місцевих судів перевантажені справами.

У Красилівському районному суді із чотирьох суддів, передбачених штатним розписом, від минулорічного липня залишився один — голова. За п’ять місяців Руслан Вознюк розглянув понад 1500 матеріалів і справ.

«Навіть якщо найближчим часом будуть призначені ті 467 кандидатів, які проходили навчання та виграли конкурс, то із цього переліку жоден не йде працювати в наш суд. Тож ми чекаємо, напевно, вже конкурс, який буде проводити новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів», — зауважив голова Красилівського райсуду.

Через надмірне навантаження суддя вже сьогодні вимушений призначати розгляд справ на червень. «Велика питома вага надійшла від судді, яка пішла у відставку, тож нині розглядаються справи, які вона накопичила. Плюс надходять нові. Сьогодні доводиться призначати справи аж на червень», — зазначив Р.Вознюк.

Суддя на лаві запасних

Голова Новоушицького районного суду Олександр Яцина чекав призначення на посаду судді з 2017-го, відколи закінчилися його повноваження. Вісім місяців до його призначення Новоушицький райсуд був єдиним на Хмельниччині, де правосуддя не здійснювалося взагалі. За цей час кількість цивільних справ у черзі на розгляд сягнула 600.

Та, попри величезну перевантаженість, судді районних судів намагаються в стислі строки розглядати кількість справ. «В таких умовах намагаємося максимально йти назустріч людям. Працюємо від восьмої ранку до восьмої вечора», — розповів О.Яцина.

За таких обставин кожен служитель Феміди вимушений балансувати між дотриманням строків, якістю розгляду справ та вірогідністю притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення цих строків. До того ж щоденне надходження справ та матеріалів в умовах надмірного навантаження, нові вимоги в частині збільшення регламентації судового процесу та обов’язкового фіксування технічними засобами судових засідань при розгляді не лише справ, а й усіх матеріалів об’єктивно не дають судді змоги забезпечити розгляд справ у строки, визначені законом.

Як повідомляють у Вищій раді правосуддя, процедури добору та кваліфікаційного оцінювання суддів наразі заблоковані, адже повноваження ВККС припинені законом «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» №193-IX, а діяльність комісії в перехідний період не була передбачена.

Проте невідомо, коли вдасться сформувати склад нової ВККС. Тож кількість судів, де не буде кому здійснювати правосуддя, може збільшуватися.