Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N7/2020. Анонс публікацій


Закон і Бизнес N7/2020

21.02.2020 14:14
3663

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N7 (1461). 24 – 28 лютого 2020 р.


В Україні не буде двох Верховних судів, і лише 9 найбільш упертих представників ВСУ тепер мають вийти на роботу до перейменованої установи без будь-якого конкурсу. Чому саме зараз було нарешті прийняте таке рішення і кому це вигідно? Відповідь ви знайдете у статті «Перемога з присмаком колапсу».

Попри законодавчу ініціативу скасувати виключне представництво в судах адвокатів, останні в будь-якому разі й надалі ходитимуть у храми Феміди, як на роботу. Проте захисники, які разом із законниками вершать правосуддя, чомусь досі не викликають довіри в Служби судової охорони. Непорозуміння намагалися залагодити під час останнього засідання Ради адвокатів України, про яке можна прочитати у статті «Представництво без бар’єрів».

Небезпідставні очікування державних службовців були перекреслені новими правилами призначення пенсій та їх перерахунку. А це суперечить низці статей Конституції. Так стверджує омбудсмен. Те, чи правий він, на цьому тижні почав з’ясовувати Конституційний Суд. Детальніше про це читайте у матеріалі «За пенсію на 80%».

Те, як обійти прогалину в законодавстві та звільнити директора НАБУ Артема Ситника, обговорювали в профільному комітеті. Тож народним депутатам довелося вирішувати, що важливіше — честь парламентаря чи суворе дотримання вимог закону. До якого висновку дійшли у комітети дізнайтеся зі статті «Корупціонер у законі».

Відповідати за банкрутство підприємств невдовзі доведеться всім. Натомість парламентська монобільшість створює передумови для того, щоб перекласти державні борги на плечі контрагентів. Яким чином? Відповідь у статті «Мораторій на належну поведінку».

Перші дві інстанції, посилаючись на спеціальний закон, що регулює питання виконавчого провадження, прийняли рішення, яке скасувала третя. Адже неоднозначність правових норм призвела до можливості по-різному трактувати закон. Детальніше цю ситуацію розглянуто у матеріалі «Дім, який неможливо продати».

Інколи Феміда любить гроші. Про таке свідчать аудіо- та відеозаписи, які зробили прокурори, розслідуючи корупційну оборудку. Проте це не компетенція дисциплінарного органу — піддавати осуду за  хабарі. У його компетенції — покарати за спілкування. Детальніше про цю справу можна дізнатися зі статті «На каву з відповідачем».

Визначення спеціалізацій суддів у судах першої інстанції, а звідси й штучне унеможливлення авторозподілу справ, може дестабілізувати роботу всієї судової влади окремого регіону. А такі випадки використання прогалин у законодавстві непоодинокі, що вимагає його удосконалення. Цю ситуацію розглядає у статті «Спеціалізація для самоусунення» голова Дніпровського апеляційного суду Наталія ДЕРКАЧ.

8 лютого 2020 року набрали чинності зміни, унесені до процесуальних кодексів, якими серед іншого запроваджені додаткові касаційні фільтри. Хоча поправки давно назріли, окремі з них викликають стурбованість із приводу можливого обмеження доступу до правосуддя. Ці зміни розглянуті у статті «Лінь — рушій прогресу» адвокатами АО «АДЕР ХАБЕР» Андрієм ГВОЗДЕЦЬКИМ та Дмитром ШАГІРМАНОВИМ.

Унаслідок проведення процесуальної реформи 2017 року одним з основних принципів адміністративного судочинства визнано неприпустимість зловживання процесуальними правами. Також установлена відповідальність сторін за це. Як має працювати механізм проаналізовано у статті «Спонукання до добросовісності» помічника адвоката АО Barristers Тетяни БОРИСОВОЇ.

В Україні ось вже півтора місяця формально відкрито полювання на корупціонерів, яких громадяни можуть здавати правоохоронцям за винагороду, причому чималу. Втім, на практиці закон поки що не запрацював. Чому так відбувається, дізнайтеся зі статті «Викривачі за 10%».

Одними з найгучніших податкових спорів у 2019 році стали справи щодо зупинення реєстрації податкових накладних. Причому в суді оскаржували не лише рішення про зупинення реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування, а й самі критерії ризикованості операцій та окремі положення Порядку зупинення реєстрації податкових накладних. Разом із цим, Уряд уже прийняв новий Порядок блокування податкових накладних. Чим такі спори закінчились і чого чекати платникам у цьому році пояснили у матеріалі «Зареєструвати не можна відмовити» юристи GOLAW Ірина КАЛЬНИЦЬКА та Олена СУЛИМА.

Поки країна перебуває в очікуванні електронного суду, адвокати привчають суддів до електронних доказів та електронних документів. Як працюють нові формати та в чому їх pro et contra? Відповідь знайдете у статті «Шифри, які не по зубах».

Закон і Бізнес