Закон і Бізнес


Нарахування військовим відсотків за кредитом неправомірно — НБУ


21.02.2020 13:02
18494

Банки не повинні нараховувати військовослужбовцям проценти за кредитом, а також штрафи за несвоєчасне погашення під час проходження військової служби.


Із відповідною заявою виступили у Національному банку України, передає «Закон і Бизнес».

Приводом для такої заяви стало те, що упродовж останніх п’яти місяців до НБУ надійшло понад 100 звернень військовослужбовців, які скаржаться на нарахування банками відсотків та штрафів за їх кредитами в період військової служби. Усього військовослужбовці поскаржилися на 17 банків.

У Нацбанку підкреслили, що вимога не нараховувати військовослужбовцям проценти за кредитом, а також штрафи за несвоєчасне погашення під час проходження військової служби, закріплена у законі України №2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей» (пункт 15 статті 14). Відсотки й штрафи для професійних військових та контрактників не нараховуються із початку особливого періоду (із 18 березня 2014 року), а для мобілізованих військових – із дати їх мобілізації.

Регулятор наголошує, що норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів та пені на час проходження військової служби, розповсюджуються не лише на банки, а й на небанківські фінансові установи.

У НБУ також повідомили, що відносно кожного випадку порушення Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку зверталося безпосередньо до банків із вимогою вирішити ситуацію. Приблизно у 60% випадків проблему було вирішено позитивно для споживачів — банки списали неправомірно нараховані відсотки. Решта випадків наразі вирішуються. Національний банк перевірить дотримання прав військовослужбовців двома банками, на які скаржилися найчастіше, під час запланованих у поточному році перевірок цих банків.

 

Закон і Бізнес