Закон і Бізнес


Перейменувати народних заседателів на присяжних недостатньо — заступник міністра


19.02.2020 17:01
2109

Недостатньо лише перейменувати суд народних засідателів на суд присяжних. Необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання винуватості-невинуватості та прийняття юридичних рішень професійним суддею.


Про це заявив заступник міністра юстиції Олександр Банчук під час обговорення в Асоціації правників України законопроектів щодо запровадження суду присяжних, на якому побував кореспондент «Закон і Бізнес».

Чиновник наголосив, що в Україні потрібно запустити повноцінний суд присяжних, який відповідає світовим стандартам. Саме на це спрямовані проекти законів №2709 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення порядку формування списку присяжних» і №2710 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя».

О.Банчук повідомив, що проектами передбачається залучення суду присяжних до розгляду особливо тяжких злочинів, зокрема насильницьких. «Ми почнемо з довічного позбавлення волі. Зараз є порівняно невелика кількість таких справ — щороку близько 50 проваджень по всій Україні. Саме такі справи і будуть розглядати суди присяжних», — сказів він.

З 2022 року суд присяжних планується також залучати до розгляду злочинів, які передбачають позбавлення волі на строк понад 10 років.

Детальніше про те, які зауваження висловлюють фахівці до запропонованого механізму суду присяжних, читайте у статті «Недосконала копія».  

Закон і Бізнес