Закон і Бізнес


Часткові гарантії


№7 (1461) 22.02—28.02.2020
3159

Готуючись до відкриття ринку землі, Кабінет Міністрів запропонував механізм державної підтримки фермерів. І навіть заклав у бюджет $10 млн на утворення нової інституції, що цим питанням опікуватиметься.


Законопроект «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (№3047) передбачає появу нової установи, яка, за задумом Уряду, сприятиме стабільному функціонуванню ринку землі та сільського господарства.

Гроші на статутний капітал фонду вже передбачені в держбюджеті — 240 млн грн. Але його учасниками можуть стати й інші юридичні особи, у тому числі іноземні. Вони ж і ділитимуть прибутки від такої діяльності.

Усю діяльність фонду регулюватиме його рада. У документі сказано, що фонд даватиме фінансовим установам часткові гарантії щодо повернення кредитів, розраховуючи, що ті зменшать відсоткову ставку для фермерів. Але такі гарантії отримають не всі, а тільки ті, хто має у власності та/або користуванні не більше ніж 500 га угідь і виробляє сільськогосподарську продукцію.

Разом з тим, за даними Національного банку, торік кредити для сільського господарства сягнули 63,5 млрд грн. Саме на таке число орієнтуватимуться іноземні фінустанови, які захочуть долучитися до роботи фонду, аби заробляти на дивідендах.