Закон і Бізнес


Податки в кредит


№7 (1461) 22.02—28.02.2020
3535

На економічному форумі в Давосі глава держави обіцяв податкові канікули для іноземних інвесторів. Нардепи підхопили цю ідею та вже пропонують певні фіскальні преференції для залучення капітальних вкладень.


Так, у проекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№3063) закладений механізм надання податкового інвестиційного кредиту. Не для всіх, а лише для тих суб’єктів підприємницької діяльності, які реалізовуватимуть у країні інноваційні, інфраструктурні та інші проекти за певними напрямами.

Пропонується визначити 4 такі категорії: стратегічні, упровадження енергоощадних технологій, розвиток транспортної інфраструктури та інвестиційні проекти, що фінансуються за рахунок іноземних позик.

Такі суб’єкти можуть претендувати на те, аби 5 років не платити в бюджет ані копійки. Щоправда, потім мають повернути з незначними відсотками — 50% облікової ставки НБУ. Це дійсно економічно вигідно, оскільки за той час інфляція може з’їсти і відсотки, і певну частину самих податків.

Кому давати такі пільги — вирішуватиме Уряд за поданням податкової служби.

Прикметно, що автором документа є представник фракції «ОПзЖ» Тарас Козак, який починав свою кар’єру як податківець і митник.