Закон і Бізнес


Не за чином робота


№7 (1461) 22.02—28.02.2020
7779

Заохотити прокурорів до виконання своїх прямих обов’язків спробують класними чинами та додатковими доплатами за них. А не будуть працювати — позбавлять і одного, і другого!


Таку ідею висловила група народних депутатів від фракції партії «Слуга народу», зареєструвавши проект «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо підвищення ефективності діяльності органів прокуратури» (№3062).

Пояснюючи свою ініціативу, нардепи зазначають, що прокурорів обділили таким елементом служби, як класні чини (ранги, спеціальні звання тощо). Тому потрібно ліквідувати таку дискримінацію і, відповідно, запровадити ще й доплати за ранжиром.

Присвоювати класні чини державного радника юстиції буде Президент, а встановлювати надбавки до окладу — Кабмін. Водночас у разі звільнення прокурора з посади за дисциплінарний проступок він автоматично втрачатиме і класний чин.

Також серед пропозицій — встановлення додаткової вимоги для призначення прокурором: для місцевого рівня — стажування не менш як рік в органах прокуратури, для обласного — не менш як 2 роки стажу роботи в окружній прокуратурі. Щоправда, дивною виглядає вимога для прокурорів Офісу Генпрокуратури: стаж роботи в окружній прокуратурі 3 роки або в обласній — 5.

Також прокурорам видаватимуть фірмовий одяг та відзнаки, аби їх бачили здалеку.