Закон і Бізнес


Де брати довідку?


№7 (1461) 22.02—28.02.2020
6492

Начебто очевидна річ: якщо державна установа ліквідується і на її місці утворюється нова, то це не має впливати на права тих, хто раніше в ній працював. Але бюрократія подекуди перемагає і логіку, і Конституцію.


Аби не виникало таких казусів, група народних депутатів із фракції партії «Слуга народу» зареєструвала проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№3032), що стосується довічного грошового утримання.

Адже після «заміни вивісок» на багатьох судах та ліквідації кількох з них деякі очільники судів відмовляють колегам у відставці у видачі довідок. Мовляв, новоутворені установи не є правонаступниками ліквідованих судів.

На думку нардепів, такі відмови є безпідставними і порушують права «відставників». Адже ліквідація, реорганізація чи перейменування суду не може бути підставою для відмови у видачі довідок для перерахунку щомісячного довічного грошового утримання, необхідних суддям у відставці. Тож у доповненнях до ст.142 закону пропонується визначити, які суди повинні видавати такі довідки.

Також у новій редакції викладається сумнозвісний п.25 «Прикінцевих та перехідних положень» закону. Тобто прибирається умова щодо призначення пенсій у новому розмірі тільки через 3 роки після проходження кваліфікаційного оцінювання. Натомість зазначається, що судді, які вийшли у відставку за законом 2010 року, також мають право на перерахунок на умовах, передбачених у ч.3 ст.142 закону.