Закон і Бізнес


Ні чихнуть, ні гикнути


.

№7 (1461) 22.02—28.02.2020
3772

Після відомого інциденту з трансляцією в автобусі російськомовного серіалу, три дівчини із фракції «Голос» вирішили заборонити будь-які сторонні звуки у транспорті.


Так, проектом «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№3049) пропонується карати «за вчинення акустичного насильства при наданні послуг з перевезення пасажирів» штрафами від 850 до 1700 грн. Причому, не водіїв, а посадових осіб або підприємців-перевізників.

Що ж має вчинити водій, аби підвести під статтю свого начальника? Просто відмовити пасажиру «у припиненні відтворення звуку аудіовізуального твору або будь-яких інших звуків у транспортному засобі загального користування, якщо таке відтворення не пов’язане зі здійсненням таким засобом регулярних перевезень пасажирів або забезпеченням їхньої безпеки».

Під таке формулювання потрапляють не тільки музика чи фільм, а й будь-які звуки, що «відтворюються» як водієм, так і кимось із пасажирів. Зокрема, розмови по мобільному, плач немовля чи кашель. На те, що проект стосується також і пасажирів, указує виняток — крім «відтворення за допомогою індивідуальних навушників».

Причому виняток не зробили навіть для пісень лідера своєї фракції. Чи вони і їх вважають «акустичним насильством»?