Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N6/2020. Анонс публікацій


Закон і Бізнес № 6/2020

14.02.2020 17:13
2542

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N6 (1460). 15 – 21 лютого 2020 р.


Зменшити кількість справ учетверо та створити інститут зразкової справи — завдання найвищого суду країни на цей рік. Втім, якщо інші гілки влади ставитимуть палиці в колеса, то несолодко доведеться усім. Про підсумки діяльності ВС за минулий рік, читайте у статті «Віддача на повну потужність».

За класичним принципом поділу державної влади, усі її гілки є рівними й автономними. І головний акцент у цій теорії робиться на тому, що судова влада є повноцінною та дієздатною, лише якщо не зазнає політичного впливу. Натомість в Україні судді піддаються не лише політичному впливу, а й іноді відвертому та неприхованому тиску. Цю проблему «ЗіБ» обговорив із суддею-речником Шостого апеляційного адміністративного суду, к.ю.н. Оксаною ЕПЕЛЬ.

Посадові оклади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя збільшено порівняно з 2019 роком. Щоправда, для місцевих та апеляційних судів — лише через зростання прожиткового мінімуму. Докладніше про оклади — у матеріалі «Дочекалися підвищення».

Походивши по колу, парламентарі повернулися до такої самої структури конкурсної комісії для обрання директора Державного бюро розслідувань, як і кілька місяців тому. Водночас перемога кандидата від монобільшості викликала велике здивування. Як обирали конкурсну комісію для проведення конкурсу на посади директора ДБР, дізнаєтесь у статті «Кадрова Арахамія».

Автори законопроектів щодо впровадження англо-американської моделі суду присяжних стверджують: європейська спільнота такий шлях підтримує. Втім, після ознайомлення із документами правники виявили багато неточностей. Докладніше про недоліки законопроектів про присяжних, читайте у матеріалі «Недосконала копія».

Реформування прокуратури може призвести до потреби створення окремого суду. Адже, як виявилося, новоспечені прокурори не мають ані норм матеріального права, ані процесуальних можливостей, щоб почати ефективно розслідувати злочини. Докладніше про це — у статті «Не пристосовані до окупації».

Потерпілим унаслідок автомобільної аварії здалося, що кілька десятків тисяч гривень замало, аби компенсувати втрати від страждань. Друга інстанція пішла їм назустріч і повернула справу на повторний розгляд. Але не повернула матеріалів… Про те, як суддю покарали за те, що змусив потерпілих рік чекати ухвалу про скасування вироку, читайте у матеріалі «Черепаха справедливості».

Юридичні вершки країни зібралися за круглим столом, щоб обговорити нездоланні перешкоди на шляху створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Усі погоджувались і натякали на некваліфікованість законодавців. Однак ідилію правників зруйнували громадські активісти. Чому не можуть створити комісію, читайте у матеріалі «Хто більший саботажник?»

Не раз під час проведення процесуальних дій (іноді — навіть не зовсім законного виклику) від слідчого чи оперативного працівника можна почути: «Скажи чесно, не для протоколу». І дехто, розраховуючи на щирість співрозмовника, повідомляє інформацію, що цікавить останнього. Проте мало хто задумувався над тим, що це прихована форма допиту, який проводять у рамках аудіо-, відеоконтролю особи, а здобуті в такий спосіб відомості є недопустимими доказами. Докладніше про це у статті «Скажи чесно, не для протоколу», розповіли ОЛЕКСАНДР ДРОЗДОВ, адвокат та СЕРГІЙ ШУЛЬГІН, прокурор.

Понад 5 років міжнародна спільнота вимагає від України ефективнішої боротьби з корупцією. Та навіть попри те, що антикорупційна реформа стартувала, не тільки правозахисники, а й більшість українців у ній розчарувалися. Адже очікуваного результату дотепер немає. Чи виправдав очікування ВАКС у статті «Панацея чи плацебо?» розповів МИКОЛА МИХАЛЬЧУК, помічник адвоката АО «Баррістерс».

Майже 4 роки минуло з моменту реєстрації у ВР президентського законопроекту №3768 щодо запровадження системи автоматичного арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві. Передбачалося, що це уможливить оперативне, у межах кількох хвилин, накладення арешту на кошти боржника та виключення ризиків виведення відповідачем (боржником) коштів з рахунку. Проте далі планів справа не зрушила… Чому приватні виконавці дотепер «тонуть» у паперах і поштових відправленнях у матеріалі (Не)автоматичний арешт, розповів АНДРІЙ АВТОРГОВ, приватний виконавець.

Однією із поширених і непростих категорій справ у сфері сімейних відносин є справи про відібрання дитини. Особливо це стосується випадків, коли йдеться про відібрання дитини, яка протягом тривалого часу не проживала з батьками, на їхню користь. Зокрема, існують спори, в яких один із батьків ставить питання про відібрання дитини від діда (баби), тітки (дядька), інших осіб, з якими проживала дитина. Докладніше про нюанси сімейних спорів у статті «Я у тітоньки живу…», розповів ПАВЛО ПАРХОМЕНКО, голова Бахмацького районного суду Чернігівської області, к.ю.н.

Слідчі дії без захисника, обшуки в офісах адвокатів, вилучення «з кінцями» комп’ютерної техніки... Спільне минуле породжує однакові проблеми в майбутньому. Проте і спосіб подолання цих проблем теж однаковий. Докладніше про це, читайте у статті «Удар у серце конвенції».

Закон і Бізнес