Закон і Бізнес


Встановлення орієнтирів

Оглядові листи та постанови пленуму Вищого господарського суду України: найважливіше за 2012 рік


Для забезпечення правильного та однакового застосування законів ВГС надав господарським судам ряд роз'яснень.

№5 (1095) 02.02—08.02.2013
Дмитро Притика, Андрій Потьомкін
5659

Крім інформаційних листів, які аналізувались у минулому числі «ЗіБ», у 2012 р. Вищий господарський суд розіслав по інстанціях низку оглядових листів. Також пленум ВГС ухвалив кілька постанов. Нагадаємо, на які ж проблеми зверталася увага суддів першої та апеляційної інстанції.


Оглядові листи

У порядку інформації та для врахування в розгляді справ у 2012 р. ВГС надіслав господарським судам такі оглядові листи.

«Про деякі питання практики застосування господарськими судами законодавства про захист прав на обєкти інтелектуальної власності» від 4.04.2012 №01-06/417/2012

Викладено правові позиції, згідно з якими:

«Про деякі питання практики вирішення спорів, повязаних із застосуванням конкурентного законодавства» від 4.04.2012 01-06/418/2012

Викладено правові позиції, згідно з якими:

— містять неповні, неточні або неправдиві дані про особливості реалізації товарів, робіт, послуг, ціну і знижки на них;

— приписують повноваження та права, яких не мають, або відносини, в яких не перебувають (постанова ВГС від 18.10.2011 №19/2а);

«Про деякі питання практики застосування господарськими судами законодавства про рекламу» від 28.11.2012 №01-06/1731/2012

Викладено правові позиції, згідно з якими:

Постанови пленуму

Незважаючи на дискусії в науковій літературі стосовно юридичної природи, ролі та значення роз’яснень пленумів вищих спецсудів, на нашу думку, вони є найвищою формою судової практики, оскільки остання знаходить у них свій концентрований прояв, а також вторинним джерелом права, яке, не створюючи нових норм права, вказує на те, як слід застосовувати конкретні приписи законодавства.

Задля забезпечення правильного й однакового застосування госпсудами законів та інших нормативно-правових актів ВГС у 2012 р. давав на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики такі роз’яснення (що мають рекомендаційний характер).

Перше півріччя

«Про внесення змін і доповнень до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України» від 23.03.2012 №3

У зв’язку зі змінами, які стались у ГПК, та питаннями, що виникли в судовій практиці, унесено зміни й доповнення до постанов пленуму ВГС:

«Про деякі питання практики призначення судової експертизи» від 23.03.2012 №4

ВГС роз’яснив:

«Про деякі питання практики призначення судових експертиз у справах зі спорів, повязаних із захистом права інтелектуальної власності» від 23.03.2012 №5

З метою правильного й однакового застосування господарськими судами норм законодавства у вирішенні питань призначення судових експертиз у справах зі спорів, пов’язаних із захистом права інтелектуальної власності, ВГС дав роз’яснення стосовно:

— авторського права та суміжних прав;

— права інтелектуальної власності на торговельні марки; права інтелектуальної власності на комерційне найменування;

— права інтелектуальної власності на промисловий зразок;

— права інтелектуальної власності на винахід чи корисну модель.

Визнано такими, що втратили чинність, рекомендації президії ВГС від 29.03.2005 №04-5/76 «Про деякі питання практики призначення судових експертиз у справах зі спорів, пов’язаних із захистом права інтелектуальної власності».

«Про судове рішення» від 23.03.2012 6

У цій постанові вкотре акцентується увага на таких важливих вимогах:

-   чи мали місце обставини, на які посилаються особи, що беруть участь у процесі, та якими доказами вони підтверджуються;

-   чи не виявлено в процесі розгляду справи інших фактичних обставин, що мають суттєве значення для правильного вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обставин;

-   яка правова кваліфікація відносин сторін з огляду на факти, встановлені в процесі розгляду справи, та яка правова норма підлягає застосуванню для вирішення спору;

Дуже значним надбанням цього документа є роз’яснене в п.8 право суду в разі необхідності в мотивувальній частині зазначити про врахування ним:

Також роз’яснено особливості розгляду заяв про прийняття додаткового рішення, вирішення питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні тощо.

«Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам» від 23.03.2012 №7

Відповідно до ч.1 ст.29 ГПК прокурор бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступати за своєю ініціативою в справу, порушену за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або держави. З метою вступу в справу прокурор може подати апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судових рішень господарських судів, заяву про перегляд рішення за нововиявленими обставинами або повідомити суд і взяти участь у розгляді справи, порушеної за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду.

Цей документ прийнято на заміну роз’яснень президії ВГС від 22.05.2002 №04-5/570 «Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам», аби не виникало запитань, пов’язаних з участю прокурора в розгляді справ.

Друге півріччя

«Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України» від 17.10.2012 №9

Касаційний суд роз’яснив особливості:

Визнано такими, що втратили чинність, роз’яснення президії Вищого арбітражного суду від 12.09.96 №02-5/333 «Про деякі питання практики застосування статті 121 Господарського процесуального кодексу України» та роз’яснення президії ВГС від 28.03.2002 №04-5/365 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України».

«Про внесення змін до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України» від 17.10.2012 №10

У зв’язку зі змінами, які сталися в ГПК, та питаннями, які виникли у судовій практиці щодо застосування норм матеріального і процесуального права, внесено зміни й доповнення до постанов пленуму суду касаційної інстанції:

«Про деякі питання практики застосування законодавства про державний матеріальний резерв» від 17.10.2012 №11

Постанова має важливе значення для судової практики у сфері функціонування системи державного матеріального резерву. ВГС роз’яснив:

«Про деякі питання практики вирішення спорів, повязаних із захистом прав інтелектуальної власності» від 17.10.2012 №12

Цією постановою докладно роз’яснено:

-   захистом авторського права і суміжних прав;

-   захистом прав на знаки для товарів і послуг;

-   захистом прав на інші об’єкти промислової власності;

-   захистом прав інтелектуальної власності у відносинах економічної конкуренції.

Визнано такими, що втратили чинність, рекомендації президії ВГС від 10.06.2004 №04-5/1107 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності».

В огляді не піддавалися аналізу постанови пленуму від 23.03.2012:

«Про підсумки роботи господарських судів України у 2011 році та завдання на 2012 рік» №1;

«Про хід виконання постанови пленуму ВГСУ від 22.07.2011 №8 «Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2011 року та завдання на друге півріччя 2011 року» №2 та

«Про внесення змін до постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №4 «Про затвердження нової редакції Положення про Науково-консультативну раду Вищого господарського суду України та визначення її персонального складу» №8.

Це пов’язано з тим, що вони стосуються внутрішньої роботи установи.

Дмитро Притика, доктор юридичних наук, професор, головний науковий співробітник НДІ приватного права і підприємництва НАПрН України;

Андрей Потьомкін, здобувач кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ