Закон і Бізнес


ВРП не схвалює запропоновані зміни щодо визначення розміру суддівської винагороди


14.02.2020 15:17
4395

Запропоновані КМУ зміни підходів до визначення мінімального розміру посадового окладу суддів є суперечливими та створюють правові колізії.


Про це йдеться у консультативному висновку Вищої ради правосуддя до законопроекту «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму» №2721, передає «Закон і Бізнес».

Його метою є доповнення Бюджетного кодексу України нормою щодо зміни підходів до визначення мінімального розміру посадового окладу, який застосовується як розрахункова величина при визначенні посадових окладів для певних категорій: для працівників установ, закладів, організацій окремих галузей бюджетної сфери, для працівників державних органів, органів прокуратури, суддів, для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Вища рада правосуддя зауважила, що запропоновані зміни можуть спричинити виникнення ієрархічної колізії (колізія між нормативними актами різної юридичної сили), а саме призвести до невідповідності змін, запропонованих законопроектом № 2721, Конституції України в частині визначення розміру винагороди суддів. Крім того, законопроект не відповідає вимогам нормотворчої техніки, оскільки запропоновані зміни є суперечливими та створюють правові колізії.

У консультативному висновку Вища рада правосуддя нагадала, що держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів. З метою забезпечення фінансування та належних умов для функціонування судів і діяльності суддів у Державному бюджеті України окремо визначаються видатки на утримання судів з урахуванням пропозицій ВРП. Розмір винагороди судді встановлюється законом про судоустрій (стаття 130 Конституції України).

Зокрема, статтею 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що суддівська винагорода регулюється цим Законом та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами. Саме цим Законом закріплюється  базовий розмір посадового окладу суддів.

ВРП наголосила, що частиною третьою статті 22 Конституції України визначено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

У разі виникнення колізії між нормами Конституції України та будь-яких інших нормативно-правових актів мають застосовуватися саме норми Конституції.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя не підтримує законопроект № 2721.

Закон і Бізнес