Закон і Бізнес


Адвокат, якого позбавили свідоцтва за сварки із суддею, отримав чималу компенсацію


14.02.2020 14:12
9659

Адвокат, захищаючи свого клієнта, мав словесні сварки із суддею, що в підсумку позбавило його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Утім юрист оскаржив рішення в ЕСПЛ та отримав 7 тис. евро компенсації моральної шкоди.


Адвокат Ельчин Юсіф оглу Намазов був захисником чоловіка, якого звинувачували в порушенні громадського порядку після участі в демонстрації опозиції, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на «ECHR. Ukrainian Aspect».

На чотирьох судових засіданнях адвокат сварився із суддею, який повідомив Асоціацію адвокатів Азербайджану про порушення захисником правил адвокатської етики. У своєму рішенні суддя зауважив, що під час допиту свідка обвинувачення адвокат вимовляв різні фрази, які повинні були розцінюватися як порушення адвокатської етики. Захиснику не надали копію цього судового рішення або протоколи засідань, під час яких той сварився із суддею.


Згодом в асоціації адвокатів встановили, що Намазов порушив Закон про адвокатуру та адвокатську діяльність, і подали заяву до суду для того, щоб заборонити юристу займатися адвокатською практикою.

На підставі цієї заяви суд ухвалив рішення про позбавлення Намазова права на здійснення адвокатської діяльності. Юрист оскаржував таке рішення стверджуючи, серед іншого, що він не ображав суддю, а намагався захистити свого клієнта. Водночас асоціація адвокатів не перевірила це належним чином. Але апеляція та касація успіху не мали.

Тоді Намазов звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись по суті на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що позбавлення права на адвокатську діяльність було незаконним і не переслідувало законної мети.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 8 Конвенції та присудив 7 тис. євро як компенсацію завданої адвокатові моральної шкоди.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «Намазов проти Азербайджану» (№ 74354/13) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.