Закон і Бізнес


Діти не платять!


№5 (1459) 08.02—14.02.2020
4500

У дітей нема грошей, тому захисників їхніх прав потрібно звільнити від судового збору за подання позовів, заяв чи скарг. Головне — обґрунтувати, що ви піклуєтеся саме про інтереси дитини.


З такою пропозицію щодо змін до закону «Про судовий збір» (№3013) вийшла нардеп із фракції «Слуга народу» Ірина Аллахвердієва.

На її думку, наявна норма, що дозволяє суду залежно від фінансового становища особи, яка подає позов, відстрочити сплату збору, не забезпечує належного захисту прав дитини. Так само як і положення закону, що звільняє від цього у разі подання заяви, апеляційної чи касаційної скарги про захист прав неповнолітнього. Адже суди по різному тлумачать можливість звільнення батьків від сплати судового збору, якщо вони позиваються в інтересах дитини.

Тому пропонується уніфікувати підхід і звільнити взагалі від сплати збору осіб, які звертаються до суду із будь-якою заявою, передбаченою процесуальним законодавством, якщо вона подана про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб або в їх інтересах. Наприклад, — про скасування рішення третейського суду...

Втім, оригінальною є логіка такого радикального рішення — необхідність дотримання принципу правової визначеності. Мовляв, якщо норма закону допускає різночитання щодо умов застосування, краще її позбутися і зробити право безумовним.