Закон і Бізнес


Небезпечно бути багатим


№6 (1460) 15.02—21.02.2020
3147

Високий суд Лондона поставив крапку в знаковій справі дружини банкіра з Азербайджану, чим зняв останню перешкоду на шляху масштабного полювання за грошима й нерухомістю корупціонерів і злочинців, котрі наводнили країну.


У 2017 році правоохоронні органи отримали новий інструмент для боротьби з легалізацією злочинних доходів через купівлю нерухомості. Відповідно до Criminal Finances Act влада має право направляти таким особам запити про походження статків. Відсутність виразних пояснень про походження коштів на суму понад ‡50 тис. стає приводом для заморожування активів.

Не маючи доходів, Заміра Гаджієва жила в Лондоні на широку ногу, що викликало підозри NCA. Слідчі вмовили суддю виписати ордер з вимогою пояснити, звідки вона взяла гроші на придбання будинку у фешенебельному районі Лондона за майже ‡15 млн і маєтки з полем для гольфу в провінції за ‡11 млн.

Жінка повинна протягом 7 днів дати пояснення. Якщо вона не зробить цього, NCA попросить суд конфіскувати майно, а потім продасть його, пише Бі-Бі-Сі.

Утім, у будь-якому разі власникам «необґрунтованого багатства» нічого не буде, оскільки це лише цивільне провадження. Але якщо влада дійде висновку, що людина, котра отримала ордер, спробувала обвести їх навколо пальця, то зможе відкрити кримінальну справу, що загрожує штрафом і двома роками тюрми.