Закон і Бізнес


Інтернет — у кожен дім!


№6 (1460) 15.02—21.02.2020
3659

Дві сотні сторінок тексту, з яких 15 — лише визначення термінів. Таким фоліантом нардепи спробують унормувати всю господарську діяльність у сфері надання телекомунікаційних послуг.


Проект «Про електронні комунікації» (№3014) регулює діяльність не лише операторів мобільного зв’язку, інтернет-провайдерів чи кабельних операторів. Він стосується й радіочастотного зв’язку та звичайних стаціонарних телефонів чи радіоточок, регулювання тарифів на ці послуги.

Операторам заборонять нав’язувати споживачам у пакеті непотрібні їм послуги, розсилати спам без права відмовитися від такої інформації, включати відомості про абонента до довідників без їх згоди тощо.

Інтернет-провайдерів зобов’яжуть підтримувати таку швидкість при стаціонарному підключенні, що дозволяє користуватися навіть відеозв’язком. Право на таку універсальну послугу отримають усі споживачі, в якому б глухому селі вони не жили. Для мобільного Інтернету така вимога не застережена.

Одну вимогу висунуто й забудовникам, причому без уточнення, чи стосується це приватних домоволодінь. Вони будуть зобов’язані обладнати всі нові об’єкти «мережами і пристроями для організації надання електронних комунікаційних послуг». Водночас одні оператори не зможуть заборонити іншим використовувати наявні кабельні мережі, аби зберігати своє монопольне становище.

Передбачається, що закон набере чинності з 1.01.2021. Утім, є сумніви, що нардепи встигнуть не те що усвідомити суть пропонованих положень, а бодай прочитати текст.

Закон і Бізнес