Закон і Бізнес


У бізнес-омбудсмена повідомили, на кого найчастіше скаржаться підприємці


07.02.2020 10:43
3158

Понад 400 скарг від підприємців надійшло у 4-му кварталі 2019 року до Ради бізнес-омбудсмена. Виділено 4 основні категорії питань, з приводу яких найчастіше надходять скарги.


Такі дані містяться у звіті Ради бізнес-омбудсмена за 4-й квартал 2019 р., передає «Закон і Бізнес».

Основними питаннями, з приводу яких найчастіше надходили скарги від підприємців, стали наступні:

- Податкові питання (62%). Проти попереднього кварталу, кількість скарг цього блоку зменшилась на 4%. Підприємці менше скаржилися на податкові перевірки, податкові кримінальні справи та анулювання реєстрації платника ПДВ. У той же час зросла кількість скарг з приводу блокування податкових накладних. Багато компаній скаржилися на внесення їх до списку ризикових платників податків без конкретних пояснень з боку держорганів.

- Дії правоохоронців (12%). Порівняно з попереднім кварталом, бізнес більше скаржився на процедурні зловживання та бездіяльність Національної поліції. Також частіше зверталися з приводу кримінальних справ, порушених Службою безпеки України. Натомість, компанії подали менше скарг щодо процесуальних зловживань та порушених кримінальних справ з боку прокуратури.

-  Дії державних регуляторів (9%). У порівнянні з попереднім кварталом кількість звернень щодо неправомірних дій державних регуляторів зросла.

- Дії Міністерства юстиції (3%). Загальний обсяг скарг на Міністерство юстиції зменшився, хоча тенденції звернень з питань виконавчого провадження та державної реєстрації були протилежними.

Ці питання становили предмет 86% усіх скарг. Переважна більшість (84%) заявників РБО – українські компанії. Найчастіше зверталися за допомогою представники оптової торгівлі (27%), виробники продукції (16%), фізичні особи-підприємці (10%), представники ринку нерухомості та будівництва (10%), агробізнесу та гірничодобувної промисловості (8%). Понад третина звернень (39%) надійшла з Києва.

У Раді бізнес-омбудсмена наголосили, що за вказаний період допомогли компаніям повернути 347 млн. грн., у 40 випадках припинили порушення з боку державних органів, домоглися закриття трьох кримінальних справ.

Закон і Бізнес