Закон і Бізнес


«Порт різноманіття»

Рієка вступила в права однієї з культурних столиць Європи


У центрі міста старовинна архітектура може бути розташована поруч із сучасним автовокзалом.

№5 (1459) 08.02—14.02.2020
3749

1 лютого хорватський порт Рієка вступив на «посаду» культурної столиці Європи-2020 (разом з ірландським Голуеєм). Це місто моря, альтернативної тусовки і покинутих заводів.


«Порт різноманіття», — так звучить гасло культурної столиці Європи. Історія Рієки така ж строката, як і її сучасний вигляд. Власне, його і визначає ця історія.

У Рієці сьогодні можна побачити і залишки давньоримських воріт, і руїни середньовічної фортеці, і імпозантні палаци часів австро-угорської монархії, і типові для італійських фашистів монументальні споруди, і кафедральний собор у стилі бароко, і, звичайно, покинуті фабричні комплекси...

Їх насамперед і використовуватимуть як місця проведення різних культурних заходів. Заплановано близько 450 виставок, концертів, спектаклів... Нових концертних або виставкових залів у Рієці не будуватимуть: відреставрують і відремонтують покинуті склади і фабрики, як це вже зробили для музею сучасного мистецтва.

На музей буде перетворений і старий корабель «Галеб» (у перекладі — «Чайка»). Колись він перевозив банани, а в 1952 році став особистою яхтою президента Югославії Йосипа Броз Тіто. Влада Рієки викупила яхту на аукціоні за $150 тис. ще в 2000 роки. Відтоді вона іржавіла в порту.