Закон і Бізнес


З’їси чек на сніданок

У ФРН протестують проти бездумного витрачання паперу


№5 (1459) 08.02—14.02.2020
3860

«Чи потрібний вам чек?» Навіть якщо ви заперечите, касир у Німеччині все ж таки надрукує чек і відразу ж викине у кошик для сміття — не через поганий характер або неуважність. Такий новий закон.


У деяких німецьких пекарнях і кондитерських можна купити пампушки, прикрашені їстівними касовими чеками з цукрової помадки, пише DW.

У такий спосіб тутешні пекарі і кондитери вирішили висловити протест через нові правила, введені для підприємств роздрібної торгівлі і громадського харчування на початку цього року. Тепер при купівлі навіть булочки за 20 центів продавці й офіціанти зобов’язані друкувати касовий чек — незалежно від того, чи потрібний він клієнтові. Винятки можливі, наприклад, для кіосків, але при дотриманні суворих правил.

Німецька влада у такий спосіб планує боротися з різного роду податковими маніпуляціями, збиток від яких для бюджету сягає близько €10 млрд на рік. Проте ці плани піддавали критиці ще задовго до набрання нововведеннями чинності.

Власник одного з ресторанів розвісив у своєму закладі гірлянди з касових чеків, залишених клієнтами за тиждень. Адже касові чеки друкуються на термічному папері, який не можна викидати в контейнери для звичайної макулатури, оскільки він покритий спеціальним хімічним шаром.

За оцінками об’єднань роздрібної торгівлі, загальна протяжність непотрібних касових чеків за рік становитиме 2 млн км — 5 з гаком разів від Землі до Місяця, що навряд чи добре з погляду захисту навколишнього середовища. До того ж сучасні касові системи технічно захищені від маніпуляцій, що робить цей захід зайвим.

А молоді активісти-екологи з німецького міста Ботропа зібрали близько 4000 залишених покупцями чеків і відправили їх поштою на адресу федерального міністерства навколишнього середовища в Берліні.