Закон і Бізнес


Патентна реформа


№5 (1459) 08.02—14.02.2020
5174

Верховна Рада прийняла в першому читанні низку законів у сфері інтелектуальної власності. Серед іншого визначено орган, який видаватиме патенти та свідоцтва на об’єкти права інтелектуальної власності.


Такі повноваження буде покладено на Національний орган інтелектуальної власності, що належатиме до сфери управління Мінекономіки. Його утворять на базі Українського інституту інтелектуальної власності. Крім того, у проекті №2255 застережено, що фінансування діяльності НОІВ здійснюватиметься за рахунок зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Іншим проектом (№2258) визначений порядок подання заявок на реєстрацію торговельних марок, а також посилено санкції за порушення прав на них. Щодо промислових зразків збільшений строк чинності прав — не більше ніж 25 років. Причому передбачений адміністративний спосіб визнання недійсними свідоцтв на промислові зразки в Апеляційній палаті — механізм «post grant opposition» як запобіжник патентному тролінгу.

А законопроект №2259 передбачає реформу патентного законодавства. Зокрема, буде розширено перелік об’єктів технологій, на які не поширюється правова охорона та які не можуть визнаватися винаходом (наприклад комп’ютерні програми, зовнішній вигляд продуктів тощо).