Закон і Бізнес


Урядове самоврядування


№5 (1459) 08.02—14.02.2020
4141

«Українці мають реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад». Так проголосив Уряд у своїй програмі. І запропонував дати йому право без згоди цих самих українців перелицювати всю карту країни.


Таке виняткове право застережене у «Прикінцевих та перехідних положеннях» проекту закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (№2804).

Якщо цей закон ухвалять, упродовж року Кабмін може ініціювати зміну меж районів та пропонувати Верховній Раді, які населені пункти позбавити статусу міста. Також уже самостійно визначати, де бути селу чи селищу, не питаючи самих громадян.

Рішення про утворення, реорганізацію чи ліквідацію місцевих державних адміністрацій також прийматиме Кабмін. При цьому реорганізація юридичних осіб — сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих комітетів, районних рад здійснюється без повідомлення про неї органу, що здійснює державну реєстрацію, а також без урахування вимог кредиторів, отримання їхньої згоди.

Водночас передбачено, що частина земель державної власності може стати комунальною.

І як вишенька на торті — рядок із пояснювальної записки: «Проект акта не потребує проведення консультацій з громадськістю». Справді, навіщо питати тих, кому потім доведеться жити у межах змінених територій та громад. Головне, аби Уряду було зручніше ними керувати.