Закон і Бізнес


Скасування адвокатської монополії призведе до негативних наслідків — НААУ


06.02.2020 12:06
13784

В умовах відкриття ринку землі закон про скасування адвокатської монополії може позбавити мільйони українців захисту від рейдерів.


На цьому наголосив представник НААУ у Верховній Раді Михайло Дяденко під час засідання Комітету з питань правової політики Верховної Ради, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомили в НААУ, від імені адвокатської спільноти М. Дяденко звернувся до народних депутатів та закликав утриматися від прийняття законопроекту №1013 про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)в тому вигляді, в якому він є зараз.

Адвокат застеріг парламентарів, що положення законопроекту №1013 призведуть до порушень конституційних прав людини, насамперед, права на захист.

«Найближчим часом планується відкриття ринку землі. В умовах, коли в Україні широко діють рейдери, яких цілі клани, Верховна Рада може залишити мільйони українських громадян без правового захисту належної якості. І таке поспішне рішення про скасування адвокатської монополії може призвести до дуже негативних результатів. Тому від імені НААУ ще раз закликаю народних депутатів перенести розгляд цього питання, провести широкий діалог і лише після цього прийняти виважене рішення», — сказав представник НААУ.

Водночас, Голова Комітету захисту прав людини НААУ Ганна Колесник скерувала лист до Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрія Костіна, в якому закликала визнати законопроект №1013 таким, що має бути повернутий суб’єкту законодавчої ініціативи.

Вона окреслила низку ризиків, які несе ця законодавча ініціатива, і назвала скасування адвокатської монополії неприпустимим в європейській правовій державі.

Секретар парламентського комітету з правової політики Олег Макаров взагалі пропонував виключити з порядку денного комітету законопроект №1013. За те, щоб виключити це питання з розгляду в профільному комітеті, проголосувало лише 4 члени депутати, проти 13, утрималося два. Таким чином, це питання залишається в порядку денному.

За результатами його розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді законопроект ухвалити остаточно.