Закон і Бізнес


В Раді хочуть скасувати для адвокатів подвійне ЄСВ


05.02.2020 12:42
4769

4 лютого 2020 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №2166 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників).


Відповідний документ підтримали 366 народних депутатів, повідомили «ЗіБ» в НААУ.

Запропоновані зміни регулюють питання нарахування та сплати ЄСВ особами, які займаються подвійною діяльністю – як фізичні особи-підприємці та особи, які проводять незалежну професійну діяльність. А це наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, а також медична, юридична практика, в тому числі, адвокатська, нотаріальна діяльність.

Такі особи звільняються від сплати єдиного соціального внеску, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність.

Як зазначив заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Юрій Григоренко, запропоновані зміни адвокати чекали вже давно і не раз закликали владу почути думку правників. І наразі парламент зробив перший крок, аби усунути проблему сплати подвійного ЄСВ, що позитивно сприймає адвокатська спільнота.

«Наразі багато адвокатів мають статус ФОП і паралельно здійснюють незалежну професійну діяльність. З точки зору Податкового кодексу – це різні речі. І тому ті, хто поєднують одну і другу діяльність – зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок двічі. Тобто, як ФОП адвокати мають право знаходитися на єдиному податку і сплачувати 5% від свого обороту, при цьому, як особи, які стоять на обліку, що ведуть незалежну професійну діяльність, повинні платити податки у повному обсязі за загальною системою. І законопроект №2166 усуває це так зване подвійне ЄСВ, що для нас адвокатів – дуже позитивно», — наголосив Ю. Григоренко.

Водночас, новий закон не регулює, який з видів ЄСВ буде платити адвокат, зауважив заступник Голови Комітету.

 «Адвокат сам має вирішити, який із видів ЄСВ він сплачуватиме. Якщо він працює виключно як адвокат, то стає на облік в Податковій як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність. Якщо ж він хоче бути ФОП, то йде до Держреєстратора, реєструється і з’являється в реєстрі фізичних та юридичних осіб-підприємців, після цього обирає систему оподаткування. Але у будь-якому випадку, прогресивним є те, що можновладці нарешті почули адвокатів і планують вирішити цю проблему з подвійним ЄСВ», — вважає адвокат.

Наразі законопроект відправлений до профільного комітету ВР та готується для голосування у другому читанні.

Закон і Бізнес