Закон і Бізнес


У звільненні всі рівні


№5 (1459) 08.02—14.02.2020
49385

Усіх державних службовців тепер можна звільнити з посади без погодження з профспілковим органом, попередивши лише за 30 днів. Для решти поки що залишили два місяці на пошуки нової роботи.


Крім того, якщо йдеться про скорочення штату, то державним службовцям не потрібно навіть пропонувати якусь іншу роботу. Адже недотримання цього правила почасти ставало підставою для поновлення на посаді через суд. До того ж жоден з них не матиме переважного права залишитися працювати — ні одинокі матері, ні особи передпенсійного віку, які все життя пропрацювали у цьому відомстві. Усі матимуть однакові шанси опинитися у статусі безробітного.

Такі зміни передбачені в законі «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 №378-IX з промовистою додатковою назвою: «Щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України». Нові правила, що містяться у гл.III-А «Забезпечення зайнятості вивільнюваних працівників» КЗпП, набули чинності з 2.02.2020.

Власне, для роботодавців цей закон лише зменшує штрафи за порушення трудового законодавства. Так, за допуск до роботи неоформленого працівника штраф становитиме не 30, а 10 мінімальних зарплат, а за недопущення до перевірки щодо нелегального працевлаштування не 100, а 16 м.з.п. Причому якщо штраф сплатити добровільно, то достатньо буде і половини суми.