Закон і Бізнес


Очолюють суди переважно чоловіки, а керують апаратом установ жінки


04.02.2020 12:00
3697

В переважній більшості суди очолюють чоловіки, а на посади керівників апаратів судів призначені жінки. Утім у 2020 році на 1% збільшилась кількість жінок, обраних на посаду голови суду, а також спостерігається зменшення кількості чоловіків суддів на 8%.


Такі дані станом на 1 січня 2020 рік оприлюднила Державна судова адміністрація, передає «Закон і Бізнес».

Згідно статистики, всього з 30 363 суддів та працівників апаратів, які станом на 1 січня 2020 року працюють у місцевих та апеляційних судах України,75%( 22821 особа) жінок та 25% (7 542) чоловіків. З 1012 суддів апеляційної інстанції жінки складають 52%  (530 осіб),чоловіки  — 48% (482 особи).

За всіма категоріями посад в апеляційних судах працює більше чоловіків,ніж в місцевих.

Із 575 суддів, які обіймають посаду голови суду 37% (211)  – жінки, 63% (364) – чоловіки. Із  651 керівника апарату 77%   (499) – жінки,  23%  (152) – чоловіки. Тобто, з 1 січня 2019 року кількість жінок, які працюють заступниками голови  в  місцевих  та  апеляційних  судах  України,  зменшилась  на  5%,  а заступниками керівника апарату в місцевих та апеляційних судах України – на 1%. Кількість жінок, які працюють на посадах голови суду в місцевих та апеляційних судах України збільшилась на 1%.

На посади голів місцевих та апеляційних судів,в переважній більшості, обрані чоловіки. Всі апеляційні адміністративні суди очолюють чоловіки. Також великий дисбаланс, в 66%, між жінками та чоловіками, обраними на посаду голови суду,спостерігається в апеляційних господарських судах, в апеляційних  загальних та місцевих адміністративних  судах.  В  місцевих господарських судах чоловіків на 58% більше, а в місцевих загальних судах -на 20%. Загальний показник чоловіків та жінок, які працюють на посаді голови суду в місцевих та апеляційних судах України, порівнюючи з даними на 1 січня 2019 року, зазнав незначних змін: лише на 1% збільшилась кількість жінок, обраних на посаду голови суду. В той же час, змінились показники за окремими  видами  місцевих  та  апеляційних  судів. На  17%  збільшилась  кількість  жінок,  які  обрані  на  посаду  голови  суду    в  апеляційних господарських  судах. 

Також  спостерігається  збільшення на  1%кількості  жінок, які обрані на посаду голови суду: в апеляційних загальних судах, місцевих адміністративних  та  загальних  судах.  В апеляційних адміністративних та  місцевих  господарських  судах даний показник є незмінним.

Загальний  показник  чоловіків  та  жінок,  які  працюють  на посаді керівника  апарату суду  в  місцевих  та  апеляційних  судах  України, порівнюючи з минулорічними даними є незмінним. За окремими видами місцевих та апеляційних судів змінилась лише два показники. Збільшилась кількість жінок, які призначені на посаду керівника апарату суду в місцевих господарських судах на 8%та місцевих адміністративних – на 5%. Решта показників залишились незмінними.

На  посади заступників керівників  апаратів  місцевих  та  апеляційних судів, в переважній більшості, призначені жінки. Найбільший дисбаланс між жінками  та  чоловіками,  призначеними  на  посаду заступника керівника апарату суду, спостерігається: в апеляційних господарських судах  на 72% жінок більше, в місцевих загальних — на 70%, в апеляційних загальних  — на 44%, в місцевих господарських та адміністративних судах  – на 42%.

Державними службовцями, які працюють на посадах спеціалістів, жінок працює на 70% більше,ніж чоловіків. Чоловіків,  які  працюють  керівниками  структурних  підрозділів  в центральному апараті ДСА України на 14% більше, ніж в територіальних управліннях.

Кількість  чоловіків,  які  обіймають  посаду  начальника ТУ  ДСА України збільшилась на 2%. На 5% зменшилась кількість чоловіків, які обіймають посади заступника начальника ТУ ДСА  України та керівників структурних підрозділів ТУ ДСА України.

Більш детально ознайомитись зі статистикою можна за посиланням.

Закон і Бізнес