Закон і Бізнес


Гра в суд: як створюють судові телешоу і чому вони такі популярні


31.01.2020 18:05
11253

Вже більше півстоліття люди з усього світу коротають час за переглядом судових телепередач. А приваблюють такі телешоу тим, що це гарна альтернатива фільмам та серіалам, бо судовий процес нагадує детектив. Крім цього, судові ток-шоу формують правову грамотність людей.


Перші судові шоу з'явилися на Заході ще в 1940-х роках, пише «Закон і Бізнес» із посиланням на «Право.ru».

Спочатку телешоу транслювали по радіо, потім почали знімати для телебачення. З того часу такі передачі захопили весь світ. Програми про судові процеси діляться на три типи.

Перший передбачає зйомки реального державного судового процесу зі справжнім суддею, сторонами і рішенням, яке потім доведеться виконувати. Найяскравіший приклад — американська передача «Спійманий в Провіденсі». У ній муніципальний суддя Френк Капріо розглядає дрібні злочини і справи про порушення правил дорожнього руху, які потім транслюються на каналі ABC6.

Другий підхід — створення недержавного третейського суду і трансляція на телебаченні його засідань. У таких процесах роль судді виконує юрист, якому сторони довірили свою справу і рішення якого погодилися прийняти до виконання. За участь в зйомках позивач і відповідач отримують гонорар — зазвичай він повністю покриває судові витрати. Як приклад можна привести програму «Суддя Джуді», яка виходить в США з 1993 року. За роки трансляції вона стала однією з найбільш рейтингових в історії американського телебачення. Веде процес екс-суддя Джудіт Шейндлін.

Третій підхід є найпопулярнішим і передбачає зйомки повністю вигаданого шоу за участю акторів і масовки. Те, що відбувається на знімальному майданчику зовсім не схоже на справжній судовий процес, хоча ролі адвоката, прокурора і судді виконують реальні юристи.

Один з ведучих таких шоу розповів, що вся тематика програми та її сенс полягають не в тому, який суддя виніс вирок, а яке напуття він дає тому чи іншому учаснику процесу.

Популярність шоу, що імітують судові процеси, можна пояснити двома факторами. Перший — люди дійсно почали усвідомлювати власну правову безграмотність. А судові шоу — відмінна можливість отримати елементарні юридичні знання простою мовою. Винести з таких передач урок про те, як потрібно себе вести або, навпаки, чого не можна робити ні в якому разі, можна, не володіючи жодними спеціальними знаннями. Друге пояснення досить банальне. Судові ток-шоу — це своєрідний детектив: за одну серію глядач дізнається про всі обставини злочину, про злочинця, а ще й про призначене покарання. Для багатьох це приємне проведення часу після важкого робочого дня, яке не потребує особливих емоційних затрат.

Відзначимо, що найвідоміші в Україні програми про судовий процес — «Сімейні справи з Іриною Калинською», «Судові справи. Злочин і покарання», «Сімейний суд», «Судові справи», «Кримінальні справи». Роль суддів у цих передачах виконують справжні адвокати та юристи.