Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N4/2020. Анонс публікацій


Закон і Бізнес № 4/2020

31.01.2020 16:38
3379

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N4 (1458). 1 – 7 лютого 2020 р.


Чи нестимуть відповідальність судді за так звані неправосудні рішення? У руках Великої палати Конституційного Суду — спокій усіх служителів Феміди в нашій країні. Адже якщо свавіллю не покласти край, то прокуратура, прикриваючись ідеальними поняттями, ще довго гратиме на нервах суддів. Чи вдасться народним депутатам відстояти у КС незалежність Феміди від прокуратури, дізнаєтесь у статті «Летаргічний сон правосуддя».

Експерти вважають, що відкриття ринку землі не призведе до великих заворушень, адже люди наразі до цього не готові. Тож державі доведеться застосовувати стимули, аби українці почали продавати рідну землю. Докладніше про відкриття ринку землі — у статті «Почати жити добре, але не скоро».

Велика палата Верховного Суду розблокувала процес призначення суддів у межах конкурсу, оголошеного в липні минулого року. Наразі аргументація такого рішення не відома. Тож у Вищій раді правосуддя чекають повного тексту рішення, аби взятися за перевірку кандидатів. Докладніше про це, читайте у матеріалі «Крок до мантій».

Наслідком останньої судової реформи став розпуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, якій закидали упередженість і залежність від попередньої влади. Але на кадровому роздоріжжі, в очікуванні представників іноземних структур, які допомогли б віднайти доброчесних HR-менеджерів для Феміди, без уваги залишилася громадська рада доброчесності. Чи вправі вона сьогодні бути моральним авторитетом? Розглянемо питання на прикладі одного із членів ГРД двох скликань. Чи можна сформувати доброчесний суддівський склад без (оновленої) ГРД, читайте у статті «Повірка сумлінням».

Судові дані сьогодні стали не лише офіційною формою звітності органів судової влади та робочою інформацією для юристів. За допомогою них будується аналітика реформування системи й навіть створення програм для прогнозування судових рішень. Технічні недоліки Єдиного державного реєстру судових рішень освітлені в статті «Оголений реєстр».

Фахівці стверджують, що не варто послаблювати розвідувальне співтовариство, навіть якщо є політичні претензії до його керівництва. Водночас чи здатна нова реформа убезпечити пересічних громадян від зловживань з боку сумнозвісних підрозділів Служби безпеки, а також Національної гвардії? Відповідь на це питання — у матеріалі «Архітектура нової розвідки».

Чи є сьогодні в Україні найвищий судовий орган? Ні, оскільки замість нього діють 5 окремих підрозділів Верховного Суду, чого не передбачено в Конституції. Чи зважали на висновки Конституційного Суду щодо внесення змін до Основного Закону? Також ні. За це передбачена кримінальна відповідальність. Про ситуацію з «ліквідацією» ВСУ у матеріалі «Умисне ігнорування Конституції», розповів БОГДАН ПОШВА, суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України. 

 Залишається 2 місяці для того, щоб державні службовці та судді заповнили річні декларації. Традиційно в цей період активізується проведення заходів, присвячених нагадуванню про вимоги антикорупційного законодавства. Докладніше про дотримання вимог антикорупційного законодавства, читайте у статті «Контроль доброчесності».

Загадкові молодики приходили до землевласників і повідомляли неправду, що аграрна фірма, яка в них орендує землю, — банкрут. Тож варто віддати нерухомість в оренду їм. А служителька Феміди намагалась ошукати дисциплінарну палату. Про те, як суддю покарали за арешт на землю, накладений за відсутності сторін, читайте у статті «Маленька брехня».

З аналізу судової практики випливає, що інформація, яка виступає доказом у кримінальному провадженні, вилучається разом із технікою, на якій вона зберігається, про що свідчать відповідні ухвали слідчих суддів. Проте повертати техніку законним власникам правоохоронці не поспішають. Виправити ситуацію хочуть шляхом внесення змін до Кримінального процесуального кодексу. Як же власників хочуть захистити від незаконного вилучення техніки, розповіла ОЛЕКСАНДРА БУРГАЙ, помічник адвоката АО «АФОР» у статті «Носії речових доказів».

 Дискусії з приводу плюсів та мінусів суду присяжних та його оптимальної моделі не вщухають між правниками усього світу. Недавно Міністерство юстиції презентувало своє бачення цього інституту. Проаналізуємо життєздатність запропонованої моделі в українських реаліях. Чи буде користь від усіченої англо-американської моделі суду присяжних, розповів у статті «Невдала підробка» СЕРГІЙ КОВАЛЬОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери».

Коли в кораблі з’являється пробоїна, то капітан повинен ужити заходів щодо безпеки судна, вантажу та екіпажу. Зовсім протилежне намагається застосувати Кодекс з процедур банкрутства стосовно керівника боржника. З першого дня затримки платежів йому пропонують відразу вести підприємство «на дно». Докладніше про відповідальність керівника боржника, розповів у статті «Непрацюючий двигун» БОРИС ПОЛЯКОВсуддя Північного апеляційного господарського суду, д.ю.н., професор.

 Вміння володіти собою — важлива навичка для адвоката. Але як віднайти баланс між сухою раціональністю та надмірною збудливістю? Вчимося скеровувати емоції на свою користь. Навіщо юристу потрібен емоційний інтелект і як останній може зарадити у судовому процесі, відповідь — у статті «Як не програти самому собі».

Закон і Бізнес