Закон і Бізнес


Огляд рішень ЄСПЛ з проблем гестаційного сурогатного материнства


31.01.2020 12:05
5738

Опубліковано огляд рішень Європейського суду з прав людини у справах щодо домовленостей про гестаційне сурогатне материнство переважно відповідно до статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції.


Огляд містить рішення щодо відмови гарантувати юридичне визнання батько-дитина внаслідок сурогатного материнства, відмови органів влади надати дозвіл на прибуття на територію своєї країни дитини, яка народилася від сурогатної матері, відмови органів влади внести в реєстр народжень, шлюбів та смертей всі відомості зі свідоцтв про народження дітей, народжених за кордоном відповідно до угоди про гестаційне сурогатне материнство та інші, передає «Закон і Бізнес».

Огляд рішень ЄСПЛ розміщено на сайті «ECHR. Ukrainian Aspect», який містить такі рішення Суду у справах:

– Mennesson проти Франції і Labassee проти Франції (рішення Палати від 26 червня 2014р.);

– D.  та інші проти Бельгії (рішення Палати від 8 липня 2014 р.);

– Paradisoі Campanelliпроти Італії (рішення Великої палати від 24 січня 2017 р.);

– С і E проти Франції (рішення комітету про прийнятність від 19 листопада 2019 р.).

Також огляд містить Консультативний висновок (за запитом Касаційного суду Франції) щодо визнання у національному законодавстві правових відносин батько-дитина між дитиною, народженою за допомогою угоди про гестаційне сурогатне материнство за кордоном, та передбачуваною матір’ю.

З оглядом рішень ЄСПЛ з проблем гестаційного сурогатного материнства у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна переглянути на посиланням.

Закон і Бізнес