Закон і Бізнес


Тур на пологи


№4 (1458) 01.02—07.02.2020
5280

У США набрала чинності заборона на видачу туристичних віз вагітним жінкам, які збираються народжувати в Штатах.


Рішення означає, що в туристичних візах і в’їзді в країну відмовлятимуть вагітним жінкам, які прямують у США з метою народити там дитину.

Теоретично заборона не стосується вагітних жінок, якщо вони збираються в країну з іншою метою — наприклад, відвідати хворих родичів або на ділові зустрічі. Проте консульські працівники тепер зможуть ставити жінкам запитання про вагітність і плани народжувати під час співбесіди.

Проте ні на ній, ні на кордоні ніхто не зможе зажадати в жінки пройти тест на вагітність. Найчастіше питання зумовлюватиме вибір медичного обслуговування чи лікування як мета поїздки в анкеті. У цьому випадку зажадають доказів того, що людина зможе повністю оплатити медичні послуги.

Реалізацію заборони ускладнює й той факт, що туристичні візи до США видаються на тривалі строки: для громадян України і низки інших пострадянських країн — до 10 років.

Коментар для «ЗіБ»

Олена Дроздова, директор АБ «Дроздова та партнери», адвокат:

- Їздити в Штати на пологи було законною і досить поширеною практикою. Так жінки отримують більш кваліфіковану, на їхню думку, допомогу при народженні дитини, а немовля відразу ж стає громадянином США.

Після запровадження обмежень жінкам відмовлятимуть у видачі візи (зазвичай то була туристична віза), якщо на співбесіді в консульстві або посольстві співробітники запідозрять, що жінка їде народжувати.

Аби реалізувати свої плани, тепер потрібно буде доводити потребу у кваліфікованій медичній допомозі американських фахівців. І з тими, хто її дійсно потребує, будуть поводитися так само, як і з іншими іноземцями, що приїжджають в США для лікування. Звісно, необхідно буде також показати наявність коштів для оплати медичних рахунків, включаючи витрати на транспорт і проживання.

А от співробітникам консульства прийдеться стикнутись з непростим завданням. Швидше за все, виникнуть проблеми в американських судах, імовірно питання дійде до верховного суду.