Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 5 (1095). Анонс публікацій


01.02.2013 13:25
3074

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 5 (1095). 2 - 8 лютого 2013 р.


Судові проблеми

Із 1 січня 2013 р. набув чинності наказ Державної судової адміністрації «Про внесення змін до Інструкції з діловодства в апеляційному загальному суді, Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді та Інструкції з діловодства в апеляційних та місцевих адміністративних судах» від 25.09.12 №111. Основна пропонована зміна — запровадження в місцевих та апеляційних судах обов’язкового унікального штрих-коду процесуальних документів. Така процедура повинна була полегшити роботу суддів. Натомість законники звернулися до Ради суддів, вбачивши в нововведенні порушення таємниці нарадчої кімнати. Детальніше про це читайте у матеріалі ЮЛІЇ ГАЙДІНОЇ «Таємниця під штрих-кодом».

 

Суддівські успіхи та невдачі

Хоч би скільки в людини було дипломів про вищу освіту, та проти досвіду то все слабенький аргумент. Проте трапляються випадки вмілого поєднання досвіду, освіти й життєвої мудрості. Прикладом тому — робота Апеляційного суду Хмельницької області. У чому ж секрет успіху? Про те, як слід організувати роботу суду, та про очікування суддів від змін у законодавстві «ЗіБ» розповів голова цієї установи Віктор КОВТУН.

Із чотирьох судів апеляційної інстанції до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ перейде 5 законників. Серед них — і нинішній голова Апеляційного суду Харківської області Андрій Солодков. Репортаж із засідання ВККС, на якому приймались рішення щодо надання суддям апеляційних інстанцій рекомендацій для переведення до ВСС, читайте в статті МАЙЇ БАЙРАК «П’ятірка для ВСС».

Судді, які мріють про крісла керівників, завчасно «записуються» до резерву на заміщення адміністративних посад в адмінсудах. Та в чергу стають не лише ті, в кого закінчується строк повноважень, а й ті, хто отримав адмінпортфель трохи більше року тому. Читайте про це у статті МАРИНИ ЗАКАБЛУК «Готуй сани влітку, а посади — заздалегідь».

Вища рада юстиції вирішила, що суддю, який узаконив азартні ігри на Закарпатті, необхідно звільнити. Більш того, якби колеги підтримали позицію законника, то казино могли б цілком легально працювати по всій країні. Детальніше – у матеріалі  ОЛЕКСІЯ ПИСАРЕВА  «Програшна ставка».

Зазвичай законники, отримавши омріяну посаду, не зупиняються на першому місці роботи, адже бажають професійного росту. Так служителі Феміди аргументують подання заяв до Вищої кваліфікаційної комісії суддів про переведення до іншої установи або про зміну юрисдикції. Хтось отримує рекомендацію для обрання безстроково, хтось — для переведення до іншого суду, але завжди є й такі, хто залишився «поза грою». Про тих, кому не пощастило на одному з останніх засідань ВККС, читайте у статті ЮЛІЇ ГАЙДІНОЇ «А до нього ще повернуться…»


Судова практика

Крім інформаційних листів, які аналізувались у минулому числі «ЗіБ», у 2012 р. Вищий господарський суд розіслав по інстанціях низку оглядових листів. Також пленум ВГС ухвалив кілька постанов. Про те, на які ж проблеми зверталася увага суддів першої та апеляційної інстанції, нагадують доктор юридичних наук ДМИТРО ПРИТИКА та здобувач кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ АНДРІЙ ПОТЬОМКІН у матеріалі «Встановлення орієнтирів».

Кримінальні справи мають розглядатися в розумні строки. Однак часто трапляється так, що з різних причин судові засідання зриваються, а розгляд самих справ істотно затягується. Як цього уникнути й оптимізувати роботу судів — саме ці питання були в центрі уваги під час міжвідомчої наради в Апеляційному суді Херсонської області 23 січня, якій присвячено матеріал «Зволікати — довіру втрачати».

 

Вшанування пам'яті

Леонід Юзьков — перший Голова Конституційного Суду України, один із засновників Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор. І це ще не весь перелік його звань і досягнень, які заслуговують на повагу суспільства та викликають інтерес. На цьому тижні йому б виповнилося 75. Цього тижня судді КС зібралися на урочисте засідання, аби вшанувати пам'ять першого очільника суду. Деталі – у статті «Людина щедрого серця».


Євроінтеграція

Січнева сесія Парламентської асамблеї Ради Європи ознаменувалася кількома гострими моментами. Зокрема, досить непросто пройшло обговорення резолюції про політичних в’язнів у Азербайджані, яка так і не була проголосована. Крім того, українські опозиційні політики запропонували застосувати санкції стосовно осіб, «які займаються політичними переслідуваннями». Делегація нашої країни вкотре розкололася на два табори — представників влади й опозиції. Про те, що відбувалося на сесії ПАРЄ, «ЗіБ» поцікавився в члена української делегації Володимира ПИЛИПЕНКА. Детальніше про те, що розповів народний депутат про зобов’язання України перед РЄ, читайте у матеріалі АЛІНИ АЛЕКСАНДРОВОЇ «Рух в європейському напрямку».

 

Законодавство

Нововведення, які мали вдосконалити реєстрацію прав на нерухомість, створили для громадян певні труднощі. Нотаріуси не готові брати на себе додаткову відповідальність, а тому зайняли вичікувальну позицію й не виконують нових повноважень. Новини з «фронту» реєстрації читайте в матеріалі адвоката, партнера ЮК «Закон Перемоги» МАРИНИ САЄНКО «Практика дала збій».

У Верховній Раді розглядається законопроект (№2037), який має вдосконалити механізми визначення ринкової вартості цінних паперів, установлення додаткових вимог до їх обігу та більш чітко врегулювати права й обов’язки акціонерів. Мається на меті посилити захист міноритарних акціонерів. Яких же істотних змін можуть зазнати деякі усталені процедури в разі прийняття цього документа? Відповідь на це питання шукав юрист ВАЛЕРІЙ ОЛЕФІР в статті «Цінні новели».

 

Адвокатура

Чи були адвокати в Київській Русі та Запорізькій Січі? Хто входив до складу захисників відомих гетьманів? На перший погляд, ці питання можуть видатися дещо дивними, адже, за нашими уявленнями, адвокатура в Україні з’явилася тільки в ХIХ ст. Учасники круглого столу «Адвокатура України: історія і сучасність» спростували цей стереотип, подавши на суд громадськості свої наукові роботи й дослідження. Крім того, підсумком цього заходу стало рішення про створення центру досліджень адвокатури та права при Національній асоціації адвокатури. Про подробиці вказаного заходу читайте а статті «Захисник потрібний завжди!"

 

Кримінал

29 січня Печерський районний суд столиці поставив крапку в одній з найрезонансніших справ у історії України. Колишнього начальника головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача, обвинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, засудили до довічного ув’язнення й позбавили звання генерал-лейтенанта міліції. Можна припустити: ГПУ навряд чи копатиме далі й шукатиме замовників злочину, хіба що цього потребуватиме політична кон’юнктура. Але чи поставлена крапка в справі? Незважаючи на те що головного вбивцю вже засудили, в цій історії як і раніше залишається багато білих плям. Про те, які ще таємниці залишилися у «справі Пукача» розповідає АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА у своїй статті «Генерал «у законі».

 

З-за кордону

Девід Кемерон запропонував британцям висловитися на референдумі про те, чи потрібне їм членство в Євросоюзі, чим викликав бурхливу реакцію в європейських столицях. Для реалізації цих грізних намірів потрібно зовсім небагато — перемога консерваторів на виборах у 2015 році. Звідси випливають два прості висновки: по-перше, британці як і раніше не виявляють особливої любові до земель за Ла-Маншом; по-друге, заява Д.Кемерона розрахована перш за все на внутрішнє споживання і є спробою «підсушити» репутацію торі, підмочену поточною світовою кризою. Подіям на Туманному Альбіоні присвячена стаття АНДРІЯ КУЗНЕЦОВА «Я виб’ю собі мізки».

Нагадаємо, що свіжий номер газети ви можете придбати у кіосках Союздруку чи безпосередньо в редакції видання, а PDF-версію газети – у бібліотеці друкованої періодики Press Point.